недеља, 18. март 2012.

Прикривање улоге ЦИА-е у нападу 11.9. и допуштања да се то деси


Јасно је да ова информација није била ускраћена кроз низ бизарних несрећа, већ намерно

Миленко Вишњић

Ево, после десет година, важно је да се преиспита, шта знамо и шта не знамо о догађајима који су кулминирали 11.09., посебно потези ЦИА-е и ФБИ-а и ускраћивање важних информација "Комисији 11.09.", која је била одређена да се бави тим догађајем. 
Данас, можемо са сигурношћу рећи:
1) најважније истине и даље остају непознате, у великој мери, због тога што многи од најважнијих докумената, су још увек необјављени или су строго редиговани;
2) напори на прикривању се настављају, ако ншта, много агресивније него пре;
3) Поред прикривања, било је, што је бивши службеник "Комисије 11.09", Џон Фармер, назвао "или, без преседана административна некомпетентност, или организована лаж" од кључних фигура у Вашингтону. Ове личности укључују председника Буша, потпредседника Чејнија и генерала Ричарда Мајерса, и директор а ЦИА, Џорџа Тенета. Они такође укључују председника Клинтона и саветника за националну безбедност, Семјуела Бергера, који је пре свједочења о овим питањима, отишао у Национални архив и уклони и вероватно уништио, све кључне и релевантне докуменате. У својој књизи, Фармер је, у ствари, признао обе ове могућности.
Прва Фармерова алтернатива, "административна некомпетентност без преседана", је, у ствари, објашњење које нуди "Комисија 11.09" у свом извештају:
а) ...упадљиве аномалије и на и око самога 11.09, као и
б) ...двадесет претходних месеци, током којих су задржаване важне информације код ФБИ-а, и од кључних кадрова у "Бин Ладен ЦИА јединици" (тзв. Алек станица). Али, захваљујући револуционарној новој књизи Kevin Fenton, "Disconnecting the Dots", више не можемо да приписујемо аномално понашање ЦИА-и на "системским проблемима", или, шта Тони Самерс брзоплето назива, "бирократска конфузија."
Надовезујући се на раније значајне књиге James Bamford, Lawrence Wright, Peter Lance, and Philip Shenon, Fenton, које показују, ван сенке сумње, да је било систематског задржавања,  по обрасцу ЦИА-е, важних информација од ФБИ, чак и када би ФБИ нормално била одговорна за неки случај. Чак шта више, он бриљантно показује да је образац ускраћивања систематски одржаван кроз четири узастопне истраге у периоду после 11.09: оне од  Анкетног Конгреса којим  је председавао сенатор Bob Graham и Richard Shelby (и даље делимично задржавају) од  "Комисије 11.09.", од генералног инспектора Одељења правде, а ЦИА је генерални инспектор.

Најважније од свега је да он показује да бројна ускраћивања давања докумената, и пре и после 11.09., су била дело релативно малог броја људи. Ускраћивање информација од ФБИ-а су, пре свега, дело такозване "Alec Station group" - групе у оквиру, али не и идентичне са "Осамом ЦИА Бин Ладена јединицом" или "Алек Статион", која се састоји углавном од ЦИА особља, мада је, такође, укључивала и неколико ФБИ чланова. Кључне фигуре у овој групи били су службеник ЦИА Tom Wilshire  и његов непосредни претпостављени у Alec Station, Richard Blee.

У периоду после 11.09., Wilshire-ово понашање у прикривању информација,  углавном је било дело једне особе, Barbara Grewe, која је прво радила, на истрази, на месту генералног инспектора Министарства правде, а потом је пребачена на две узастопне позиције у "Комисију 11.09", где је ,под руководством извршног директора Филипа Зеликов, била у прилици да пребаци тежиште пажње истраге од објављивања.

Прича почиње са обавештајним добијеним података од праћења, Ал Каидиног важног самита, јануара 2000. у Малезији, можда јединог такавог самита, одржаног пре 11.09. Састанак је одмах привукао пажњу  и високг нивоа САД због индиректних веза са помоћним елементом (кључни телефон у Јемену користила је Ал Каида) осумњичена да је деловала као комуникациони центар у бомбардовању америчких амбасада 1998. Као што Фентон бележи, "ЦИА је схватила да је самит био толико важан да информације о томе проследили ЦИА-и и ФБИ.у шефовима, саветнику за националну безбедност Семјуел Бергер и другим високи званичницима.".

Верујем да сада морамо прихватити Фентонов закључак о томе: "Јасно је да ова информација није била ускраћена кроз низ бизарних несрећа, већ намерно". Међутим, предлажем другачијие објашњење о томе шта су те намере биле првобитно, једна, која је површно много једноставнија, више бенигна, као и више објашњена другим деловима, наизглед неповезаним, а односи се на Мистерију 11.09.


Штампа

0 коментари::

Постави коментар