уторак, 13. март 2012.

Кина неће оклевати да заштити Иран


Је ли Израел бомбардовао Иранска постројеља у Асфахану и је ли се огласио само један новинар из Аустралије...?
Миленко Вишњић
china-will-protect-iran-world-war-threeГенерал-мајор Zhang Zhaozhong  са кинеског Националног универзитета одбране рекао је да Кина неће оклевати да заштити Иран, чак и по цену трећег светског рата.

Кинеско Министарство иностраних послова је изјавило на конференцији за штампу у Пекингу (исти дан кад су САД најавиле нове санкције против Ирана) да се Кина противи једностраним санкцијама против Ирана. 

Недавни извештај IAEA (Међународна агенција за атомску енергију) је открио оно што смо чули и од раније, да Иран тајно развија нуклеарно оружје.

Кина очигледно купује велике количине нафте из Ирана. Кина је ирански највећи трговински партнер у укупном износу од 30 милијарди долара.Глас Америке је известио да је, према подацима кинеске царинске службе да Иран могао постати кинески, други по величини добављач сирове нафте. 

У међувремену, амерички DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), са четврт милијарде долара, развија хиперсонични ракетни систем наоружања за сценарио трећег светског рата. AHW  (Напредно Хиперсонично оружје) је део онога што се зове Конвенционални брзи глобални напад и има за циљ да пошаље оружје за конвенционалне нападе на било којој локацији на планети, најкасније у року од 60 минута. 

Поред тога, недавно је известио Ројтерс, да ни начелнику америчке војске, генералу Martin Dempsey, није јасно да ли ће Израел упозорити САД уочи напада на Иран???

Иран је упозорио да ће одговорити на било које нападе ударајући на израелске и америчке интересе у Персијском заливу. Аналитичари кажу да би се Техеран могао осветити затварањем Хормуског мореуза и пловног пута куда пролази око 40% укупне количине нафте којом се тргује.

У том смислу, питање је било касно постављено ... Хоће ли то Израел урадити? Хоће ли ударити на Иран? Такође, били одговорни за мистериозне експлозије 12. новембра у објекту иранске ракетне базе - Асфахан?

Иако ова прича није ухваћена ни на једном од главних медија, аустралијски дописник Sheera Frankel из Australian’s Jerusalem-а извештавао је нешто прилично узнемирујуће: "Сви гледају на Израел, после друге иранске експлозије. Облаци дима лебде изнад града Исфахана - доказ да је најновији удар против наводног оружја иранског нуклеарног програма погодио своју мету ". 

Знајући да и Русија и Кина имају трговинске односе са Ираном, и знајући да се Кина углавном ослања на Иран за највећи део увежене нафте, хоће ли Русија и Кина седети и не бити укључени у то, након што би Израел напао Иран?

То је та опасна игра, сигурно. Иран обећава да ће уништити Израел. - Израел прети да уклоните ирански нуклерне објекте - каже IAEA и да Иран развија нуклеарно оружје. - Кинески генерал је рекао да неће оклевати да заштити Иран, па макар то довело до трећег светског рата.

Штампа

0 коментари::

Постави коментар