понедељак, 20. октобар 2014.

Србија и Евроазијска Унија


Nikolic-PutinСрбија и Црна Гора би могле завршити прикључење Евроазијској заједници (ЕАУ) до 30.12.2016., а четврти центар те заједнице требао би да буде Београд - каже се, између осталог, у пројекту за инреграције ЕАУ, а које је први пут јавно изрекао др Николајевич Панарин на међународној конференцији, оджаној 25 – 26 фебруара 2012. у Берлину. Србија треба да добро процени колико ће је коштати пут у ЕУ – каже амбасадор Русије у Београду Александар Конузин.

Могуће је претпоставити да и преседника Србије, Томислава Николића, као озбиљног човека и политичара и провереног патриоту, муче или не муче исте дилеме? Муче, ако је његова нагла опредељеност за ЕУ постала мора властите савести и, не муче, ако је то био само предизборни маркетинг. Или, ни једно од тога, него да избегне непотребан притисак са запада о 'не мешању само да буде по њиховом' у избор нове владе у Београду и евентуалног сценарија обојене револуције. Видећемо!?


Године 1999. Србија је прогласила савез са Русијом и Белорусијом. EAU karta Споразум о слободној трговини са Русијом, који Србији доноси годишње 60% раста, је свакако привилегија. Србија би првенствено морала да изађе из  савеза са Русијом и Белорусијом, каже Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбезност. Српски народ сматра да је Русија једини искрени и природни савезник Србије. 01.01. 2011. Русија, Белорусија и Казастан, почињу примену царинске уније, односно јединствене царинске зоне. Овај споразум је брзо донео 50% укупне стопе раста. Наравно да би уласком у ЕУ, овај споразум морао да буде поништен.

По распаду СССР, амерички научник др Фукујама, објавио је своје тезе о крају историје. По њему, западна 'слободна демократија' је била задња судбина људког рода. Нажалост, Фукујаина 'пророчанства' се се претворила у ноћну мору. Распад СССР и Југославије су довеле до светске економске кризе, организованог криминала, тероризма и грађанских ратова. Срећом, Јелцин није стигао да 'развали' и Русију, него му се 'десио' Путин, а то је непријатеље навело да примене нову и одлучнију тактику против Русије.

Ружичаста револуција 2003. у Грузији, оранџаста у Украјини, Тулипанска у Киргистану, а слично се десило и у Белорусији 2005., су само неке у серији активности предузетих са запада према Русији и њеним савезницима.

„Највећа геополитичка катастрофа двадесетог века, је распад СССР“, рекао је Владимир Путин 2005. СССР, као држава, била је: с модерном индустријом, друга економски рангирана сила у свету, војна велесила која је била победник у свим светским ратовима, имала је најбољи образовни систем у свету с најбољим стручњацима, најбољи научници који су одвели човечанство у свемир, уметност, спорт..., наводи се у записнику са поменуте међународне конференције у Немачкој.

EAU Многи Руси су сматрали да ће, после Арапског Пролећа, односно напада на Либију, следећа бити Русија – Балканизација земље на Југословенски начин. Избори 2011., требали су да послуже као повод, због наводног намештања крађе гласова, за даљи информативни рат. Ту крађу гласова су требали да наместе агенти запада и да умање легитимитет избора, а тиме и каналишу рушење Путина.

Западни агенти су кренули с организовањем демострација и све што су више чинили на том плану, све је више јачала позиција, како Русије, тако и самог председника Путина и на домаћем и међународном плану. Чак ни званичници америчке амбасаде нису крили више да им је циљ рушење Путина. Срамно понашање, произведено мржњом према Русији, је показао амерички амбасадор при УН, Сузан Рајс, нецивилизовано реагујући у СБ на руски глас одбијања резолуције о инвазији Сирије. Идеолога информативног рата против Русије, многи сматарају Збигњева Бжежинског.

Излаз из светске кризе

У јесен 2011., Русија, Белорусија и Казастан су потписали предлог нацрта будуће заједнице – ЕАУ. Процес прављења заједнице планирано је да буде завршен у 2012. Већ од 01.02.2012. активира се Економски Савет заједнице и то је прво институционално тело заједнице. Заједница  треба да има четири главна града: Ст. Петерсбург, Алмати, Кијев и Београд. Једини пројекат, како тврде творци, који може спасити Европу од потпуне пропасти, је ЕАУ.
Идеолошка формула:
  1. Религијске вредности заједнице би биле: Православље, Ислам и Будизам
  2. Руски космизам (обједињавање глобалних тежњи целог човечанства
  3. Разумевање и толеранција Евроазијских нација
След догађаја у процесу интеграције:
  1. Русија, Белорусија и Казастан од 30.12.2012.
  2. Украјина, Арменија и Таџикистан до 30.12.2013.
  3. Србија и Црна Гора до 30.12.2016.
  4.  Киргистан, Монголија и Узбекистан до 30.12.2016.
  5. Турска, Шкотска, Нови Зеланд, Вијетнам и неколико осталих  земаља, могле би се придружити тој заједници (Неки очекују да ће Русија признати Шкотску независност већ 2014.)
Оно што ми лаици видимо да нам се десило и никако да престане да нам се дешава на понижавајућем путу према ЕУ је: распад земље, грађански ратови, велики дугови, уништена привреда, изгубљена страна тржишта, пропало образовање, одлазак младих, висока задуженост, готово потпуна незапосленост, криминал, параде поноса, скупа администрација, ускоро и без пензија, без социјалне заштите , без...

Шта нам се још горе може десити, па да видимо да то и није најбоље што 'нам нуде'. Да не коментаришемо у каквој је економској ситуацији та сама фикција о ЕУ и њене земље чланице у којима је у просеку 100 штрајкова дневно. Можда да и не помињемо стање у којима се налазе православне земље, као Грчка, Бугарска и Румунија. Или, можда ми обични људи смо луди, па смо заменили добро са злим, тако да не видимо ту доброту ЕУ? Можда и ако други нису много бољи, нама не може бити горе? Не може, сигурно!

Ваљда то боље од нас разуме новоизабрани председник Србије и да правилно процени прави пут, али не пут који нема алтернативе, јер то је ћорсокак сигурно. Ћорсокак за све нас.

Штампа

4 коментари::

Анониман је рекао...

S našima, da kako! Zar nas nisu ovi iz EU dovoljno mučili i ponižavali?

webber_kg је рекао...

Mi znamo sa kim treba da ostvarimo najblizu saradnju na ekonomskom, politickom, bezbednosnom i svakom drugom planu.
Ali zar vam se ne cini da projekat "evroazijska unija" treba da alternativa projektu stvaranja konfederacije ili federacije bivsih clanica SSSR-a?
EAU treba da bude samo alternativa ujedinjenju clanica ZND u jedinstvenu drzavu.
Paralelno treba dakle pokrenuti projekte Evroazijske medjudrzavne unije(koji je vec zapoceo) i projekat Evroazijske konfederativne unije.
Prva drzava sa kojom treba da se "radi", a koliko vidim to su neki dalji planovi Kremlja koji su u pocetnom stadijumu, je Belorusija.
Zatim su tu dve zemlje od presudnog znacaja. Jedna za evropski a druga za centralnoazijski deo projekta buduce drzave ili naddrzave.
To su Ukrajina i Kazahstan.
Pritom je Kazahstan(16.7 mil.st.) energetski gigant koji se granici sa tri od cetiri preostale drzave na postsovjetskom centralnoazijskom prostranstvu.
Sa Uzbekistanom(29.5 mil. st.),Kirgizijom(5.5) i Turkmenistanom koji je takodje u odnosu na projnost stanovnistva svojevrsni energetski gigant(5).
Ukrajina(45.6 mil. st.) s druge strane poseduje "Vrata ka Evropi", tj. ka drugom delu evrope.Granici se, izuzev sa Poljskom,Slovackom,Madjarskom,Rumunijom i clanom ZND Moldavijom. Ima stratesku poziciju sa dugom crnomorskom obalom kao i plodno zemljiste i ljudski resurs.
Nastavak izmislite sami. :)

Истина је рекао...

Kragujevcanin је рекао...
Нема потербе за измишљањем више од онога ште сте Ви написали. Само нека тако и толико буде.

Rad је рекао...

Лично мислим да је то све тактика да се Србија извуче из западних канџи неповређена. Надам се да је тако?

Постави коментар