субота, 24. март 2012.

Русија: Сопствени систем Војника будућности

МИВ

Na ivici III SR 2012 Очигледно је да садашњи развој домаће производње не задовољава у потпуности Министарство одбране. Како извештава руска Известија, Русија је развијала дуго очекивану војну опрему за "Војника будућности." Наиме, ради се о првој класи оклопног одела, које штити 90 одсто површине тела војника од фрагмента метака и нагазних мина. Тестови нових производа под називом "Ратник" су планирани да почну у јуну ове године. Наредна године, ако све буде ишло по плану, нова опрема ће бити у употреби.

Нова опрема је 70% боља од свих претходних. Израдила ју је Kirasa Company из свог научног дистигнућа Алиутекс арамидним влакна. Одело је из арамидних влакнима и дизајнирано је да заштити људе од војних фрагмената мина, ручних бомби, граната и отвореног пламена.

Поред одела на себи, "Ратник" се састоји од око 20 елемената, укључујући и специјалну вишеслојну кацигу са панцирима са керамичким плочама на оклопу. Те керамичке плоче су у стању да зауставе метке АК74 и СВД аутоматске пушке.

Још више, то оклопно одело одбија ултра-љубичасто зрачење у инфра црвени сноп, што чини ратнике невидљиве за термо детекцију.

Нова опрема се сматра изузетно лака. Укупна тежина стандардног одела с телом оклопа код претходне, петоге заштитне класе, је око 10 кг. Тежина максималног комплета заједно са шлемом и борбеним панцирима шесте класе заштите, као и оклопним јастучићима за рамена и кукове чини око 20 кг.

Званичници у Министарству одбране нису још разговарали о изгледима за коришћење "ратника" у војсци. "Лична заштитна опрема је неопходна, наравно многи раде на војној опреми и униформи будућности, тако и ми. Ми  уочавамо различите узорке производа, укључујући и оне стране", рекао је руски званичник који представља руске копнене снаге, каже се у Известија . Према његовим речима, избор ће бити тек након што се заврше сви тестови. Избор ће бити направљен у корист модела који испуњавају највише међународне стандарде.

У понедељак, руска војна делегација коју предводи генерал-пуковник Николај Богданов одлетила је у Италију  "да поделе искуство" у модернизацији војне опреме, извештава Итар-Тас.

Током посете, званичници планирају да учествују у презентацији компоненти "Будући Војник" италијанског борбеног система.

"Будући Војник" је међународни пројекат инициран од стране САД и савезничких земаља НАТО у касним 1990-им. Италија се придружила програму током средине 2000-тих. Слични системи индивидуалне заштитне опреме су тренутно развијени у САД (Land Warrior and Mounted Warrior), Немачка ( IdZ ), Великој Британији (FIST), Шпанији (COMFUT), Шведској ( IMESS), Француска ( FELIN) и другиим земаљама, извештава РИА Новости.

Руски званичници су изјавили да ће национална аналогија опреме будућег војника бити дизајнирана пре 2020.

Пре годину дана, тада први заменик министра одбране, Владимир Поповкин, је рекао да је Русија преговарала са Француском о куповини ограниченог тиража опреме од FELIN Future Soldier. После тога, начелник Генералштаба, генерал армије Николај Макаров, је изјавио да је Министарство одбране Русије развијало свој будући систем - "Будући Војника".

У децембру 2011., први потпредседник одбрамбеног комплекса владе Руске Федерације, Јуриј Борисов, изјавио је да ће се будући руски борбени систем појавити у току наредне три године.

Ове године, међутим, Министарство одбране је одустало од куповине заштитне опреме. Државна одбрана би само обухватила 3.000 панцира комплета и 1.000 оклопних одела. Панцирни прслуци су претешки, тврдили су војни званичници. Пре тога, министарство ће нормално куповати 45.000 прслука сваке године.

Очигледно је да садашњи развој домаће производње не задовољава у потпуности Министарство одбране. Иначе, нови борбени систем би био направљен и представљен.

Такође, изгледа изненађујуће да су руски војни званичници уопште одлучили да гледају италијанску опрему, јер та је опрема далеко од најбоље. Француски  FELIN  или немачки  IdZ су далеко бољи, кажу стручњаци.

Такође прочитати: Русија открива Пету генерацију калашњикова
 руска Сухој ПАК-ФА губи битку без конкуренције 

Штампа

0 коментари::

Постави коментар