недеља, 11. март 2012.

Мини ледено добо у наредној деценији

МИВ

Malp ledeno dobaФизичари кажу да циклус сунчевих пега иде у хибернацију. Која је to научна прича века,  која може да буде узнемиријућа за нас, је та да нам највећи научници света у области соларне енергије најављују: Сунце улази у дуги период ниске активности, што би могло да значи да Земља - уместо да има проблем глобалног загревања - заправо иде у Мини ледено доба?

Mini ledeno doba - sunspot_decline

Саопштење дато 14. јуна, долази од научника са америчке националне соларне опсерваторије (НСО) и лабораторије америчког ваздухопловства. Три различите анализе понашања Сунца, у задње време, указују на то да је период неуобичајено ниске соларне активности требало да је већ почео.

Сунце нормално има 11-годишњи циклус активности. Тренутни циклус, "циклус 24", сада би требало да се појачава у правцу максималне јачине. Повећани број пега на сунцу, и друге индикације, би требало да се дешавају, али, у ствари, досадашњи резултати су велико разочарење. Научници на НСО (National Solar Observatory - NSO) сада сумњају, на основу деценијског прикупљања података дугих периода, који су довели до овога, да се "циклус 25", неће уопште десити.

Ово би могло имати значајне импликације за климу Земље. Према саопштењу, издатом од стране НСО, најављујући истраживања:

"Непосредно питање је, да ли је ово неки предзнак успоравања другог "Maunder Minimumа" - 70-годишњег периода, који је био готово без пега, а који се догађао у периоду 1645-1715?".

Као што је НАСА навела: (види и: Циклус сунчаних пега)

Раније евиденције пега указују на то да је Сунце прошао кроз период неактивности крајем 17. века. Веома мали број сунчаних пега је виђен на сунцу у периоду 1645. до 1715. Иако посматрања нису била толико екстензивна, као у каснијим годинама, сунце је ипак довољно добро посматрано у том периоду и овај недостатак сунчевих пега је добро документован. Овај период неактивности соларне енергије, такође одговара климатском периоду који се зове "Мало Ледено Доба", када су реке и поља, које су иначе биле без леда и снега, замрзвали и остаојали замрзнути током целе године, на нижим надморским висинама. Постоје докази и о томе,да је сунце имало сличне периоде неактивности у даљој прошлости.

Током "Maunder Minimum" периода, и периодима пре и после тога, многе европске реке, које су данас без леда - укључујући и Темзу - рутински су замрзавле, што је омогућавало и клизање на леду, па чак су и војске марширале преко њих у неким случајевима.

"Ово је веома необично и неочекивано", каже Dr Frank Hill на НСО. "Али, чињеница да су три потпуно различита посматрања сунца, у истом правцу, је моћан индикатор да циклус сунчаних пега иде у хибернацију."

Штампа

0 коментари::

Постави коментар