четвртак, 1. март 2012.

Већ смо у Леденом Добу (II)

MIV

Већ смо у Леденом Добу (I)

novo ledeno doba - medo Шта проузрокије Ледено Доба? Веома важна ствар, коју треба разумети у тумачењу свог тог бућкуриша који се дневно емитује из млина глобалног загревања, је да почетак једног леденог доба није обележен глобалним хлађењем.

У ствари, они исти астрономски услови који изазивају хлађење на високим географским ширинама у северној хемисфери, произведе супротан ефекат у јужној хемисфери, где је много већи океан да апсорбује и задржи долазну соларну радијацију. Тиме нам, глобална просечна температура не говори ништа значајно.

Геолошки услови за ледено доба су присуство велике копнене масе око поларног круга и тако се проширујући према југу. Поглед на планету, или мапу света, показује да ови услови постоје на северној хемисфери, али не и на Јужној. Дакле, важно је да погледамо и климатске услове у северним и знатно северниимј областиима.

Ево само неких од показатеља:

• Од 1980. дошло је до померања више од 55% од 625 планинских глечера који су били праћени од Светске Глечер Мониторинг (World Glacier Monitoring) групе у Цириху. Од 1926. до 1960. неких 70-95% од ових глечера били су у повлачењу.

• Поређење отпорности зона мапе биљака америчког Министарства пољопривреде 1965. и 1990. показује, идући према југу, промену једне зоне или 10°Ц.

• Пажљива мерења коефицијената изотопа кисеоника на немачким храстовима, који су били ригорозно калибрисани према температурним подацима, показују 1°Ц пада температуре од 1350. до 1800. (Ниска тачке Малог леденог доба). Након тога температура се повећала за 1°Ц од 1800. до 1930. и од тада је била у паду.

• Код метеоролошких станица у Алпима и у нордијским земљама, наилазимо на пад температуре од 1930.,  такође за 1Ц°.

• Сателитска мерења су показала повећање, у висину и ширину, Гренландског великог леденог покривача, највећег на северној хемисфери.

Штампа

1 коментари::

Божа је рекао...

Да Бог да да се сви једном смрзнемо, кад смо такви какви смо. Људи су врста која све што измисли корисно да олакша себи овај јадни и кратки живот, употреби против себе као оружје.

Постави коментар