среда, 21. март 2012.

Скривена русофилија или изнуђена русофобија

Владимир Соловљев: Русофили су они који вјерују у највише моралне идеале и боре се за њих.

SrpskoRusko Подстакнут емисијом "ПРЕСИНГ" на РТРС, самом темом емисије, названом "Русофилија" и уводним речима водитељице, "...воле ли Срби Русе или је то била скривена русофилија...?" или "...воле ли Срби Русе или је то само интерес...?", морам изразити изненађење; прво, па зар су се Срби некога плашили да буду русофили и, друго, кога су се плашили и зашто?

Можда је објашњење у краткм прегледу линкова на крају текста, који је хронолошки састављен из релеванрних ивора? Мислим да је ова емисија била кулминација цинизма, а поготову што се брзо прешло на "конкретне" ствари, као што је "...колико намеравају Руси уложити у РС..." или томе слично, што је засметало и једном од гостију, Русу, директору рафинерије Брод, па је, са осмехом, избегао да одговори на такво питање.

Било је то лепо замишљена емисија која је требала да покаже "пучанству" да је љубав према Русима или према било коме, постала слобода и да због толике љубави треба да нам Руси дају помоћ - плаћају.

Што би наш народ рекао "кренуло од Свете Петке, а заврши код дуге деветке". И, стварно, баш смо и били у мраку до сада, јер рећи пре пет година, макар у и око Бања Луке, да неко "воли више Русе него демократе", је било равно самоубиству или, блаже речено, у најмању руку би било подвргнуто подсмеху.

Лично сам то доживео, па за ову изјаву и лично одговарам. Можда би добро било прокоментарисати и речи осталих учесника у емисији? Кренимо од професора Куљанина који нимало не крије, а изгледа и не плаши, да никад и није крио да је отворено привржен неговању пријатељства с тим братским народом.

Дефиницију шта је то русофилија, према мишљењу професора Бранимира Куљанина, дао је Владимир Соловљев рекавши да је идеал оних које воле ову земљу "света Русија, посвећена истини и правди". Професор Куљанин, који је уједно и представник Удружења Српско-руски мост у Републици Српској, истиче да су русофили данас они који вјерују у највише моралне идеале и боре се за њих. Професор се осврнуо и на недавне изборе у Русији где је уверљиву победу однио Владимир Путин, који је земљи вратио достојанство и углед, нарушен деведесетих, победивши са 64% освојених гласова.

Рекао би професор још доста тога, да није водитељица била опрезна у незапостављању бившег-садашњег "босанског" амбасадора у Русији, који није пропустио прилику да свима да лекцију о ЕУ, како је то стратешки пут и још неке, на овим просторима дуго слушане излизане фразе. Као да није у току да је званична политика његових шефова већ одавно окренута према (и) Русији.

Међутим, професор Куљанин је ипак "прогурао" још коју у корист заједничке љубави Руса и Срба, иако се није баш најјасније разумело шта говори, због сталног прекидања водитељице.

Пошто се амбасадор није баш прославио због своје речитости, ипак је предложио професору да би било добро да и он види Москву, тако да би боље сагледавао стање ствари. На шта је амбасадор мислио кад је то рекао, немам појма? Можда је то и даље она традиционална подела међу Србима, на оне који воле Русе, односно сиромашније (верују у највише моралне идеале и боре се за њих), и оне који су класно предодређени да буду виша класа и више "демократски" опредељени (либерална економија)? Једно је извесно, подела постоји и то некад изражена на најгрубљи начин. Више губе они који више имају, па су и агресивнији. Како више имају и од када имају, ваљда то знају и они који то не желе знати?

Елем, цела ујдурма око "љубави" према Русима се свела на колико ће бити улагање Русије у РС, какво ће бити то улагање, може ли нам попунити буџет итд, итд. Да се зна, ако Руси не мисле улагати, нећемо их опет волети, јер ми имамо своје "природене љубавнике" - запад. Мој страх није хоћемо ли се ми наљутити на Русе, па их опет неволети, него да ли ће се, једном за увек, Руси наљутити на нас и казати, "ви вас нећемо терати да нас волите, али не цмиздрите кад загусти".

Ето, тога се ја бојим. Пример за "цмиздрење је Дејтонски споразум и Резолуција 1244", коју Руси бране и онда кад наши дижу руке. То ми личи на тек пунолетно дете, које материјално зависи од родитеља, кад каже "ја сам пунолетан, нећеш ми ти говорити шта да радим...".

Испод су неки од извора, заваничних и мање званичних докумената, који би могли, ако се пажљиво прочитају, бити објашњење за целу ову причу, односно горе не анализирану русофобију. Тако да би се могло протумачити да водитељицина изјава "скривена русофилија", може лако бити да је политичким деловањем политичара и временом изнуђена и тако добила облик русофобије?

Тако да народ више не зна шта је праведно, а шта није, шта је бомбардовање и да ли је то нормално. Зато се често може чути "...ма пусти Русе, што нас нису бранили...", не разликујући "бомбардовање" од "нису бранили", као исти је то грех.

Могу се у линковима испод наћи и добри политички маневри, али се у то овај јадни народ није требао увлачити, па да више не зна ко су му пријатељи, а ко непријатељи? Јер, то је само политика, а у политици, циљ оправдава средства.

Monitoring Repor July 12 1997.

Вечерас је СРТ напала Плавшићеве присталице, извјештавајући да је СНСД РС позвао Плавшићеву да распусти парламент, затим је водитељ додао да је лидер СНСД, Милорад Додик, изјавио "још једном је доказано да се они боре за власт и да их ништа неће зауставити, чак и по цену да имају хаос и анархију у земљи".

Дневни Аваз 1997.

Интервју Милорада Додика

«Република Српска није држава», «Боље је бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији».Кривци за дешавања у БиХ су националистичке странке», «Дејтонска БиХ је наш пут», «Караџић мора одговарати». Затим, лидер РС је навео да је, што се тиче Радована Караџића и свих који су оптужени, «то ствар која је за нас већ завршена и која само треба да се спроведе».

BBC

Западно разочарање

Западом подржан премијер Милорад Додик је лоше други на изборима са 25,9 одсто. Његове прагматичне, про-западне снаге у влади морају да преузму терет за економске болести босанских Срба.

Socialist Internotional Сарајево 04-05 мај 1998

Састанак Социјалистичког Међународног комитета за Централну и Источну Европу, Одбор чуо од Милорада Додика, премијера Републике Српске, који је извештавао о раду његове изузетне новоформиране владе.

OHR

5. март 1999

Високи представник је одлучио да уклони Никола Поплашена из Кабинета председника Републике Српске са тренутним дејством.

Арбитражни трибунал за Брчко је објавио Коначну одлуку за Брчко (изјава Робертса Овена, изјава Роберта Фаранда и Обраћање високог представника).

Премијер РС Милорад Додик је поднео оставку у Брчко одлуке.

15. март

Мирко Шаровић, потпредседник РС је рекао да је Никола Поплашен пренео своја овлашћења на њега, у складу са чланом 80 Устава РС, а он је потом именовао Младена Иванића као мандатара за састав Владе РС. ОХР је рекао да би предлог био једино легитиман ако би то учинио Мирко Шаровић у својству председника РС.

Премијер РС Милорад Додик је повукао своју оставку.

Редовне аутобуске линије из Сарајева према Брчком и Бијељини суотворена.

КРИЗНА ГРУПА

05.07.1999.

REPUBLIKA SRPSKA IN THE POST-KOSOVO ERA:

Како ствари стоје, премијер РС, Милорад Додик, зна да ће добити страну подршку шта год да уради, јер он држи РС, политички и економски, удаљену од СРЈ, а то држи Босну даље од главне теме у време када има довољно невоља на другим местима на Балкану.

Carla Del Ponte  у својој књизи "Госпођа Тужитељица"

С неверицом сам слушала Додика који је предвиђао да ће Слободан Милошевић пасти следеће године. Рекао је да ће Милошевићева опозиција у Србији окренути незадовољство против њега, те да ће она из тога извући политичку корист; изразио је и незадовољство и разочарење због тога што суд већ није подигао оптужницу против вође СРС, Војислава Шешеља.

THE PROPHET 10.01. 2000.

ДОДИК ЋЕ СЛОМИТЕ НАЦИОНАЛИСТЕ:

Током предизборне кампање у сали у Угљевику, Додик је објаснио бирачима природу стране подршке коју је имао. „Без обзира како сте гласали, ја ћу бити премијер“, изговорио је Додик, ипак више, оригинални предизборни слоган.

ДОДИК ЈЕ ДЕМОКРАТА:...

ДОДИК ЋЕ СТВАРАТИ МУЛТЕТНИЧКО ДРУШТВО:...

ДОДИК ЋЕ ПОМОЋИ ОПОЗИЦИЈУ У СРБИЈИ...

ДОДИК ЋЕ ЕЛИМИНИСАТИ КОРУПЦИЈУ...

итд, итд.

КРИЗНА ГРУПА 8 October 2000

Ипак, када су Милорад Додик и Биљана Плавшић формирли Прву про-западну, не-СДС владу 1998., овај захтев је једноставно заборављен. Данас, Плавшићева чека суђење у Трибуналу, док је Караџић и даље слободан и политички утицајан, а Ратко Младић ужива заштиту војске којом је некада командовао.

NATO Зима 2000 – 2001

...у деловима земље где Срби чине већину, међутим, тамо где је запад подржао владу под премијером Милорадом Додиком, који је био на власти од 1998... Странка коју је основао, оптужени за ратне злочине Радован Караџић, СДС, успела је да узврати и победи на изборима.

КРИЗНА ГРУПА 16 April 2002

Чињенице је да је СНСД Милорада Додика напустила, а онда вратила у преговориме, да је ХДЗ била некооперативна цело време, и да је СДА испала у последњим данима, били су знаци, међутим, да је компромис, власништво и сагласност остао анатема за многе.

Word Socialist Web Site 16 January 2003

Прозападном вођи босанских Срба дат изузетан је третман...

КРИЗНА ГРУПА 2 June 2003

Ни долазак Додика, нити повећање Фарандових овлашћења није било довољно да се створи непосредан искорак у Брчком. Његов страначки колега, Крстан Симић, у укључен у проблем Брчкокг и који је био Додиков стрелац на власти, истиче да ће проблеми нестати када Брчко дистрикт дође над надлежност државе.

... У сваком случају, пораз Плавшићеве од стране СДС-СРС кандидата, лидера СРС Николе Поплашена, на председничким изборима у РС  септембра 1998., нуди велики подстицај за опструктивне снаге у Брчком, како је Поплашен маневрисао да сруши Додика (сада техничка) влада.

The Bosnian State a Decade after Dayton десет година од Дејтона - резервисана подршка

Рекао бих да је најозбиљнија грешка међународне стратегије у БиХ, неостваривање Уредбе овлашћења одозго 'са висине', али и погрешно и непродуктивно трагање за "ненационалистима" или "сарадницима ненектремистима" код босанске политичке класе. То је довело до међународног покровитељства над владом Милорада Додика у РС од 1998. до 2000. и од 'Савеза за промене, углавном у Федерацији БиХ, иако се сматрају на нивоу државе, као и, од 2000. до 2002. Понашање и перформансе ових босанских деликвената се показало разочаравајуће.

Епиилог:

Судећи према овом задњем линку, наставак се враћа на почетк овог текста, у ТВ емисију "ПРЕСИНГ", где се тражи нова подршка, што је у политици само нормално понашање, али се, за то време, "одгојила" једна цела генерација са погрешним предрасудама о истоку и западу. Тако је то с политиком, ко је озбиљно схвати, може упасти у велики проблем, па да се завади и са најрођенијима.

Штампа

1 коментари::

Анониман је рекао...

Svaka Vam čast za ovu istinu. Zašto i novinari, kojima je ovo profesija, ne bi mogli pisati ovako hrabro? Sretno

Постави коментар