четвртак, 8. март 2012.

Сивков: Трећи светски рат већ у току

Миленко Вишњић

Sivkov Сивков је уверен да је Трећи светски рат већ у току, али до сада у релативно мирној фази између две коалиције. Ова изјава звучи алармантно и нечувено. Гранична линија лудила као да долази из углу Новог светског поретка, људске теорије завере. Међутим, то није случај.

Човек који изражава ову идеју, зове се Константин Сивков, руски потпредседник Академије за геополитичка питања. Сивков сматра да ће "Трећи светски рат почети 100 година после Првог Светског Рата, 2014 године, а. Узеће животе стотина милиона људи широм света". Према Сивкову, криза је проузрокована са неколико озбиљних сукоба који су деценијама кључали.

Прво, сукоби између раста производње-потрошње, на једној страни, и расположивих ресурса, на другој страни.

Друго, сукоби између сиромашних земаља у развоју и богатих индустријски развијених земаља.

Треће, сукоби између нација и транснационалнних елита.

Четврто, сукоби између "бездушно слободног тржишта" уз помоћ новца, с једне стране, и "духовно укорењених" цивилизација, укључујући и православне (хришћани), муслимане, будисте и друге, с друге стране. Анализе могућих решења ових неравнотежа и конфликата показују да су антагонистичке природе и да се криза не може решити без значајних повреда интереса неких великих геополитичких субјеката.

То значи да је учешће војних снага неизбежно. Имајући у виду глобалну природу кризе, можемо претпоставити да ће војно учешће бити глобално, рекао је Сивков у интервјуу руској Свободии Прес. У својој суморној процени, Сивков прогнозира да ће Трећи светски рат бити коалиционе природе. Земље ће формирати коалиције на основу њихове лојалности према једном од два модела светског поретка.

NATOПрви модел је свет цивилизованих хијерархија где неколико одабраних брутално користити остатак човечанства.

ZNDДруги модел, дефинисан према Сивкову, је цивилизована узајамна подршка или цивилизована хармонија.

Другим речима, рат ће се водити дефинишући духовну основу Новог светског поретка. То ће бити, или на основу индивидуализма, себичности и сузбијања или на основу заједнице, доминације међусобних интереса да преживе, развијају и подрже једни друге, каже Сивков.

Према Сивкову, две коалиције већ постоје:

NATO- Zasto ste nas ubijaliПрва коалиција је савез индустријски развијених земаља које представљају западне цивилизације. Духовни темељи ове коалиције су засновани на индивидуализму и материјалним поседима које генеришу снагом новца. За ову коалицију војно и политичко језгро представља НАТО.

Nesvrstane zemljeДруга коалиција укључује земље православне, исламске и других цивилизација, заснованих на доминацији духовности и нематеријализму. Ова коалиција је заинтересована за мултиполарни светски поредак, али ове земље још увијек нису схватиле да имају заједничке геополитичке интересе. Сивков мисли да би мултиполарна коалиција могла имати, на крају, надмоћност.

Земље које нису део западне цивилизације, нису спремне за војну конфронтацију, ни у погледу организације, нити техничке припремљености. С друге стране, ова коалиција има огромну већину становништва и контролу над обилним природним ресурсима и територијама. Ово ће, у великој мери, повећати њихове шансе да победе дуги рат, каже Сивков.

Сивков је уверен да је Трећи светски рат већ у току, али до сада у релативно мирној фази између две коалиције. Али, Сивков сматра да агресори неће бити заустављени ни са могућношћу смрти стотина милиона људи. Историја показује да елите себичних цивилизација не буду заустављене ни због људских жртава и, чак, и уколико не постоји гаранција да ће и сами преживети у бункерима.

Анализа показује да, ако нови светски рат крене, он ће захватити већину светске популације. Укупни демографски губици могу прећи и неколико стотина милиона људи широм света. Дакле, сви поштени људи на Земљи, укључујући и оне који формирају себичане коалиције, морају учинити све што је у њиховој моћи да не дозволе да се то и догоди.

Да бисмо то урадили, морамо да ублажимо силом закона и другим методама, похлепу транснационалних и националних тајкуна финансијског сектора. Морамо зауставити њихове амбициозне, освајачке, срамне и понекад глупе политичаре. То може само бити урађено на основу напора широке међународне сарадње, закључује Сивков.


Штампа

2 коментари::

Ђоле је рекао...

Има много озбиљних научника и аналитичара, који тврде исто што и Сивков - рат је не избежан.

Zvekan је рекао...

Sivkov smatra da je tako ali nije me ubijedio nista vise od Krešimira Mišaka i prosjecne epizode "Na rubu znanosti" .....

( http://www.hrt.hr/index.php?id=110&tx_ttnews%5Btt_news%5D=64577&cHash=1bdce05a0a )

Постави коментар