понедељак, 2. јануар 2012.

Подјела Републике Српске

Миленко Вишњић

Брчко - одвојено Због велике медијске блокаде, ћутања моћника и дрскости владе РС, тврдећи да ништа лоше није учињено 01.12.2012., одлучио сам да се сам огласим. Је ли или није, фактички подјељена РС, 01.12.2011., је предмет о коме се ломе копља, када се званичницима постави такво питање. Од, није то подјела, то је онако..., то је већ давно поклпњено... морало се то једном ријешити..." до “то је давно Радован…”. Дрско, немајући коментара. Није, па није!

Или, на сличан игнорантски начин, до оног најчешће изговараног: "... хајде пусти болан, пусти то...,", што је и најчешћи одговор обичних људи, који тешко могу да прихвате такву чињеницу. Осјећају се издани од узданица! Испод су неки, нажалост, извора и доказа на тему подјеле Републике Српске.

Исјечци из неких извора, укључујући Кризну Групу, познате политичаре и чак и дипломски рад Anna Rose Lipton Galbraith :

clip_image003[4]

"Bosnia: What Does Republika Srpska Want?

Europe Report N°214 6 Oct 2011 
Brcko Unsupervised

The RS is divided into east-west halves. The SNSD appears invincible in the politically and economically more influential western portion, controlling every municipality either directly or in coalition with a smaller party, and is encroaching on the traditional eastern stronghold of the Serb Democratic Party (Srpska demokratska stranka, SDS). Dodik’s government decides all budgetary issues, as well as much of the investment that goes to the east. Many eastern municipalities, especially those run by the opposition, feel deprived and are slowly beginning to seek greater economic and political decentralisation, but this takes a back seat to concerns about protecting RS as a whole."

превод

Босна и Херцеговина: Шта Република Српска хоће?
Еуропе Репорт Н°214 6 Оцт 2011

Таг Брчко: Ненадгледано

ИЗВРШНИ САЖЕТАК И ПРЕПОРУКЕ

"РС је подијељена на источну и западну половину. СНСД је наизглед непобједива у политички и економски утицајнијем западном дијелу, контролишући сваку општину било директно или у коалицији са неком од мањих странкака и задире у традиционалну источну базу Српске Демок­ратске Странке (СДС). Додикова влада одлучује о свим буџет­ским питањима, као и о већини инвестиција које иду на исток. Многе источне општине се, посебно оне које води опоз­иција, осјећају ускраћенима и полако почињу тражити већу економску и политичку децентрализацију, али ово пада у други план пред напорима да се заштити цјеловитост РСа."

Bosnia-Herzegovina:
Toward a Less Imperfect Union
Anna Rose Lipton Galbraith
Class of 2008 
Degree of Bachelor of Arts

Драган Чавић у тексту "Брчко дефинитивно међу Србима"

Република Српска је од тренутка доношења одлуке 01. децембра 2011. године дефинитивно територијално подијељена на два дијела. Оно што је Влада Милорада Додика почела 1999.године, Влада Александра Џомбића је завршила 2011.године.

- Па ми немамо бољих од ових, каже један мој познаник (иначе чврст бранитељ власти)

- Али ћете имати горих, ако се ништа не предузме, кажем познанику.

Непоправљива грешка, вјерујте!

Даyтон

clip_image007[5]

01.12.2011

ПДПDodikova RS1

"Овим чином Влада Републике Српске је практично подијелила Српску на два дијела, одричући се Брчког и права и обавеза које проистичу из права ентитета према дистрикту", истакао је Станојевић на конференцији за новинаре коју је ПДП организовао на Тргу младих у центру Брчког.

Брчко дефинитивно међу Србима  Пише: Драган Чавић, предсједник Демократске партије

ПДП:

"Након што је Влада Републике Српске усвојила картографску основу административне карте Српске и Брчко Дистрикта, на којој се јасно види да се ентитетска линија Републике зауставља на мјесту додира са Дистриктом и не пролази кроз њега, како је било на досадашњим картама, граница Српске унутар Брчко Дистрикта и формално више не постоји. Тиме је потврђена Арбитражна одлука о Брчком о томе да је Брчко Дистрикт у заједничком власништву два ентитета и уклоњен и посљедњи услов за затварање супервизије./агенције/mailto:redakcija@otisak.ba/"

Др Драган Ђокановић, предсједник Демократске странке федералиста:

- Отимачина сједишта републичких институција и апсолутна контрола буџета Републике Српске од политичара из западног дијела ентитета, резултира стварањем гњева код значајног броја грађана источног дијела РС. Тај проблем је већ велики, а биће све већи и већи. Ако се то све не ријеши братски, поштено и равноправно гњев ће с временом прерасти у мржњу.

РОМАНИЈАПРЕС: ПОДЈЕЛА ИЛИ НЕ РС?

Колико је јака Додикова руска веза

Омер Карабег: Да ли би Русија признала Републику Српску као државу, уколико би се њени становници на референдуму опредијелили за отцјепљење од Босне и Херцеговине?

Зијад Бећировић: Мислим да Русија не би признала Републику Српску, али ствар је у томе да тај ентитет нема територијалног континуитета. Дистрикт Брчко дијели Републику Српску на два дијела тако да било какви планови о стварању неке нове државе на територији Босне и Херцеговине не долазе у обзир.
Радио Слободна Европа

Штампа

3 коментари::

aelisheva је рекао...

...As to Zijad Bećirović's wholly absurd argument that "Russia won't recognize the Republic of Srpska because...it doesn't have territorial continuity" - Somebody please break it to him that Lithuania divides Kaliningrad from the rest of Russia, and also that Canada divides Alaska from the rest of America...

Анониман је рекао...

You are right, but ... As for Kalingrad, Russia has the power to force Lithuania to respect the border. As for Canada, it is not allowed to fish in its own waters, fearing the United States, not to mention that Canada may ban the U.S. that has no connection to Alaska.

Мијивоје је рекао...

Нејвјероватно је да и данас, послије двије године од стављања тог издајничког потписа, актуална власт не признаје да брчко не припада Републици Српској. Безобразно и невјероватно!

Постави коментар