петак, 30. март 2012.

Шта ће стварно донети 21.12.2012.

Миленко Вишњић

Крај света или само још један Зимски солстициј? Питање је: ко стоји иза оваквих предвиђања и пророчанстава?

_545456 Такође је питање: зашто овакве вруће теме, посебно у време светских криза, заузимају тако важно место, како у медијима, тако и у обичним људским разговорима? Да ли је то припрема човечанства за оно најгоре; нешта што су већ планирали светски моћници, а размере те планиране катастрофе могу бити равне свим овим пророчанствима?

Питања има колико и могућности да се то деси. Анализирати могућности да се и деси, неки од предвиђаних догађаја, је равно нагађању: шта би било кад би било. Укратко, незахвалан труд. Али, ипак, то је за многе изазов, те зато и постоје толики коментари и анализе на овако врућу и голицаву тему.

Sudnji dan С времена на време, а посебно у блиској прошлости, било је разних предвиђања судбоносног датума, као и када ће свет доживети свој крај. Иако, већи део човечанства користи Грегоријански календар, у последње време или, боље речено, последњих година, пажња је изненада окренута према Маја календару. Према Маја календару, наводно, рок нашег трајања, истиче 21.11.2012. Доста постоји, о Судњем дану, теорија, пророчанстава, нумерологија и астрономских конструкција.

Неки Хинду астролози предвиђају да се крај Кали Југа, поклапа са крајем мајанског календара, тј. 21.12. 2012., а тада би свет претрпео свој огњени крај, чиме би сва зла нестала. Тада би свет ушао у Сатја Југу или Златно Доба.

Планета X или Нибиру, за коју се верује да иде у правцу нашег соларног система, случајно ће се сударити са нама на 'Дан Д' - 21.12.2012.

SolsticijЈак соларни максимум, због промене у магнетном пољу сунца, очекује се да ће се десити у 2012. години, а геомагнетни преокрет би могао бити изазван масивном соларном буктињом, тиме изазивајући физичко померање полова и довођења до накнадног пуцања земљине коре, тиме проузрокујући велике земљотресе, ерупције вулкана, таласе плиме и топљење поларних ледених покривача.

Затим, Галактичко поравнање (galactic alignment - поравнавање децембрског солстиција сунца са галактичким екватором) у децембру 2012., а за које се верује да проузрокује црне рупе у центру наше галаксије, тиме стварајући хаос на Земљи.

Предвиђања су такође извршена на основу Нострадамусовог предвиђања, трећег Антихриста и појаву Трећег светског рата. Сва ова предвиђања су сада у центру пажње светске јавности. Колико су сва ова митолошка тумачења одржива? И аматерска аркиоастрономија (archaeoastronomy - студија о томе како су људи у прошлости разумели небеске појаве) и наводна пророчанства, од неколико других различитих аутора. Све ово може да буде смишљена подвала.

Херолд Кемпинг Предвиђања Судњег дана (Херолд Кемпинг и други пророци), могу бити лако и само производи себичности неких група или друштава, који желе да држе свет у страху и незнању, чинећи друга већа злодела, с једне стране или, неупућености и незнања оних који примају такве информације, с друге стране. Сигуран сам да су Маја заједнице, које говоре тим језиком на Јукатан полуострву, више погођене сушом и да имају много веће бриге него што је судбоносна 2012 или, глад у Африци, а богами, ускоро и целом свету. И код нас је глад дуго становник, такође.

Торнада и цунамији, земљотреси, урагани и поплаве, засигурно су постојали и пре еволуције човечанства. Ове природне катастрофе су последица географских промена у Земљиној кори и атмосфери, која нас окружује. Пацифички ватрени прстен (The Pacific Ring of Fire) је област, односно дом за 80-90 одсто светских земљотреса и вулканских ерупција, који се дешавају као резултат тектонског померања плоча. То је заиста најнесретнија регија, укључујући Филипине и Индонезију, који заједно највише трпе и пате од те напасти.

САД су посећене од јаких торнада и јаких тропских циклона, али мере предострожности, као што је изградња олујних подрума, постављање сирена, планови евакуација и медијске покривености прогнозама времена, су на високом нивоу. Структурална и неструктурална ублажавања су предузета, да се ограничио удар катастрофа. Одговор: обнављање и реконструкција капацитета премашује саму катастрофу!?

Док све ове природне катастрофе постају национални догађај и у интеракцији су са људских активностима, у земљама трећег света је другачије, са њиховом пренасељеношћу, људском угрожености - изазваном недостатком планирања или недостатком одговарајућег плана за ванредне ситуације, а ове све доводи до финансијских, структуралних, и колосалних људских губитака. Глобална експлоатација је водећи проблем, за ове сиромашне народе. Није ли то судњи дан за те државе?

Globalno zagrevanje Глобално загревање, све веће повећање популације чини неизбежаним. По коју цену? Уништавање шума, комерцијалне и стамбене изградње, велика индустријска постројења, повећан саобраћај... Листа је бескрајна, али емисија угљен-диоксида, коју иза себе човечанство оставља ће, без сумње, повећати концентрацију гасова стаклене баште, тиме и климатске промене, топљењем ледних капа на половима и повећањем нивоа мора.

нанотехнологијa Нова достигнућа у науци и нанотехнологији (nanotechnology - студија манипулисања материјом на атомском и молекуларном нивоу) могла би да доведу до незамисливих штета. Нуклеарно оружје ће увек представљати претњу човечанству.

Технологија промене климе  и сличне технолошке иновације, могу представљати већу претњу за глобално загревање и катастрофу. Уствари, катастрофе створене људским утицајем, могу изазвати више планетарних катастрофа у аналогији од предвиђања свих пророчанстава. Према томе, као да човечанство нема довољно начина да себе уништи па ствара себи неприлике? Човечанство је, на неки начин, највећи непријатељ човечанства!

Чињеница је да увек постоји група, особа, књига или документ који тврде да свет долази до свог краја. Наиме, чак и филм '2012' описује крај света, узрокованог променом положаја полова. Многи научници кажу да, у најбољем случају, полови могу променити локацију за један степен више, тек за милион година, без иједног озбиљног знака да ће се то десити 2012.

Други кажу другачије; кажу, да ће се то готово сигурно десити, па шта је истина и шта ми мали човечуљци да очекујемо? Током историје, свака особа која је донела предвиђања о крају света, ризиковала је да направи тоталну будалу од себе.

На читаоцима је да процене, које су шансе да се деси тај, дуго и са нестрпљењем очеквани 21.12.2012? Можда је боље да до тада не плаћају доспеле високе рачуне, а онда…? Онда, ако преживе, проценити шта им је даље најбоље радити – устати или одустати.

Штампа

8 коментари::

Rile је рекао...

Sudeći prema broju, samo onih koji su lajkovali sa facebooka, može se reći da svijet očekuje nešta da se desi, a da li je to ova ili neka druga priča, vidjećemo. Samo postojanje nečega, pa i ovog svijeta, je dovoljna činjenica koja potvrđuje pravilo, što ima početak, ima i svoj kraj. Lično mislim da je sav strah ljudi da će se nešta desiti, dokaz i da će se to desiti.

Anonimous је рекао...

Можда ипак дође златно доба - дуго смо имали камено?

Dragan је рекао...

Da če se nešta desiti,može se slobodno dogmatično tvrditi jer postoji i suviše veliki broj činjenica koji ukazuju da nam predstoje neverovatne promene.Ali te promene nisu obavezno takve da trebaju da ulivaju strah u kosti,čak šta više nadu u bolju budučnost.A što se tiće nekog konkretnog datuma...Prema evanđelju po Mateju 24:36 stoji:"a o tom danu i času niko ne zna,ni nebeski anđeli ni Sin,nego samo Otac."Ovo je izjava Isusa Hrista koja svakoga koji se razmeče nekim datumima stavlja u poziciju jako neiskrene osobe !

Испрепадан је рекао...

Нема двојбе - и поред, на изглед, игнорисања сваке могућности да се то или слично томе може уопште десити - да се ипак народ унервозио, кријући стварни страх, а женски свијет посебно. Мора да се припрема нешта горе од овога - можда рат, па је ова тема постала толико распрострањена.

bolemene је рекао...

Ja znam da ću biti kolosalno mamuran nakon proslave svog rođendana kao i svakog 21.12. :)

Мамурлук Боли је рекао...

Али и од мамурлука се пати, ако га доживиш.

utisak је рекао...

Једина правда и то би исправило све неправде овога света - сви заједно у смрт. Нема богатих, беде, глади... Сви су или сити или гладни. Смрт испаде најбоља правда, без социјалних немира. Можда је то једини начин да се прекине са Вол Стритом, са Лондонском клубом, са... Кажем, то је једино решење за овај покварени свет.

sekula је рекао...

Zemlja ce tri dana biti bez sunca i struje. Dsavace se svakojake stvar ta tri dana. Posle toga promenice se svest ljudi. Shvaticemo da smo mali i bespomocni. Pocecemo da verujemo, da se kajemo, da zasluzimo da postujemo ovaj zivot

Постави коментар