среда, 7. март 2012.

Локалпатриотизам

Миленко Вишњић

Republika Srpska sada Повод писања овог кратког чланка је лоше властито искуство и једноумни, искључиви и агресивни коментари на данас уваженом порталу. Додуше, то се дешавало годинама, све до прије годину-двије, када је и Бањалуци мечка покуцала на врата - ММФ постао захтјевнији према Мили. Клима је била таква и то вам је то – бањалучки локалпатриотизам је био на дјелу.

Слијепа и безусловна подршка актуелној власти и СНСД, правдајући одрицање од властите територије - Брчко, од коментатора заштићених лажним именом и маском, је несхватљива; страначке бусије иза којих  нападају, а богами и вријеђају све они који не мисле на начин како то они желе. 

На рационалном плану, то је одбрана властитих привилегија, које су узурпирали од остатка Српске, они који су блиски лакташкој актуелној власти, па и географски гледано - Бањалуци. Да је Херцеговина, Романија, Мајевица, Семберија, Подриње у саставу Српске, многи су у Бањалуци и заборавили или, не маре много за тим. Па и због чега би бринули за гусларе, када су им ионако довољни гласови из Бањалуке и њене ближе околине.

Прича о Подјели Републике Српске је овдје табу тема и није препоручљива на просторима у, и око Бања Луке. Чак и угледни грађани, па и генерали који су учествовали у стварању РС, избјегавају да се суоче са овом нимало љупком истином.

- Није то подјела, то би било неуставно – каже ми један угледни генерал ВРС, иначе увијек добро упућен у политичке прилике. Можда је и његова одбрана, одбрана интереса своје дјеце и њиховог будућег запослења, по моделу локалпатриотизма. “Duhovi proslosti... ne znam stvarno zasto sada opet da se bavimo Brckim kada je ono van teritorije RS vec evo 13 godina, само је дио текста једног коментара и алузија да су Брчко продали Милини претходници.

Није само Барчо табу тема, има их још много и није паметно о њима затурати разговор: неравномјеран развој РС - запостављен источни дио, приватизација, концесије, аутопут, зграда владе... Мене лично је јако погодила је чињеница да је РС располовљена, али, они кажу: то је у интересу националног интереса и Миле најбоље зна шта  ради. Није препоручљиво о томе причати ни у побијеладана, а камоли, недајбоже – ноћу, кад локалпатриотизам добије на интензитету.

Зато, не иди у бањалучке кафане, ако ниси бањалучанин и ако случајно имаш коју цркавицу, јер ризикујеш разбијену главу, уз дреку: ј... те Радован или, још горе - иди на Пале ј.... те оне, паљанска клика је све уништила... Изгледа да је пребацивањем моћи са Пала у Лакташе, народ, посебно млади који су расли уз Милине успјехе, гадно завадило? Краљевићи, Чоловоћи, Маринковићи, Ћукови и остали привилеговани бизнисмени из источно од Брчког, су само изабрани појединци и официри за везу - да се Турци не би досјетили.

Ово ће разочарати многе читаоце, али то је суморна стварност, тужна и непоправљива истина. Ништа друго, него Каос, што би рекли неки банјалучани! Викенд шопинг у Загреб; није тако ни лош, али кад не би сваки тај њихов одлазак у земљу више западне културе доносио новокомпоноване ријечи. Пуцајући од локалпатриотизма, 2011. године је уведена поноћка, литургија уочи Божића у 12 ч. у православним црквама у Бања Луци итд, итд. Као да је слутио, нешто слично следећем, рекао је и отац нације – Ћосић: "...Ми морамо посветити посебну пажњу најзападнијем делу у којем живе Срби - Бања Луци...". Докле ћемо догурати, радећи овако, велико је питање? А, докле ћу ја стићи с оваквим мишљењем, такође, велико је питање?

Слиједи вишејалог на једном порталу:

milenkovisnjic16.01.12. @ 14:07

Свака част Пухало, једино што би било вриједно пажње прокоментарисати је у вези: "Република Српска - За сваког поштеног Србина то је држава у држави Босни и Херцеговини". Наиме, треба имати у виду промјену границе Републике Српске, 01.12.2011. (линк ка садржају).

Нисам сигуран да ће се ускоро знати тачно, кад се каже - "Република Српска", да ли се мисли на РС - западно од Брчког или РС - источно од Брчког. То је, народе, реалност која се не смије игнорисати. Немам појма, или само ја не капирам зашто се сви правимо неуки кад је ријеч о овом "гнусном чину" - мијењање границе. Томе слично се прећуткује и за оно што су "београђани" потписали 22.12.2011. (линк ка садржају). Све је ово некако чудно и као да је децембар прошле године (2011.) био мјесец великодушности, а не поклањања територија!? Сви ћуте!

hamurabi16.01.12. @ 15:53

@milenkovisnjic

Duhovi proslosti... ne znam stvarno zasto sada opet da se bavimo Brckim kada je ono van teritorije RS vec evo 13 godina, i 13 godina nista, i sad je kao to nesto novo i necuveno.

Cupanje novih/starih argumenata u dnevnopoliticke svrhe, one poznate i one zakamufliranje je nekakav princip koji ukazuje na to da nase sjecanje seze citavih godinu do dvije unazad.

Pa sa takvim ljudima moze manipulisati pijacni prevarant ...

I sad treba neko da objasni kako je ovo ipak nesto novo ...

milenkovisnjic16.01.12. @ 17:05

Ваљда је тако? Зато сам опрезно и написао "или само ја не капирам". Све је у реду!

романија16.01.12. @ 22:16

диван опис,а чије ли је овај птице крило?

milenkovisnjic17.01.12. @ 05:31

Ако се ово (диван опис,а чије ли је овај птице крило?), "романија", односи на мене, онда идемо редом: Миленко Вишњић, рођен 1954., Драпнићи, општина Олово (сада Соколац), одрастао у Сарајеву, радио од Индонезије до Канаде, од YU do Ghane, тренутно живим или у Бања Луци или Сремским Карловцима. Увијек коментаришем под пуним именом, овим или под "Milenko Višnjić". Види Google! Највише волим у RT (Russia Today), Восток... коментарисати. Фини неки људи, богами. Мислио сам и на Фронталу свити гнијездо, али..., има агресивности и мало, само мало сировости. Не мислим овим баш на "романија", али има вас. Волио бих да ово и вама да храбрости и да иступате храбрије, без маски. Поздрав, другови коментатори!

Петар Попара Црни17.01.12. @ 23:57

Uh, ovo "drugovi komentatori" me baš ozari. Svaka čast Milneko. Najhrabriji si među nama.

Što se tiče Puhala, izgleda da se on baš dobro zahebava. I za ovo vremena što ga čitam sve sam bliže zaključku da je medijima, iskrenim rodoljubima i ostalim koji hoće kao da furaju pozitivne promjene jedino preosatla još satira.

Ovo, kao, ozbiljne teme, istraživačko novinarstvo, afere, ćuda, kamioni, milioni....mačku o rep. Ne pije to više vode.

Kulturom, muzikom, svime osim politikom možemo doći do boljeg života. Glasajmo svi za SNSD, ali promjenimo DUH. Toga nam fali više nego para

sergej18.01.12. @ 13:19

КОНТРОВЕРЗАНА личност ( мисли се на опис агилног доктора из СДС, а указује на правопис).

sergej18.01.12. @ 13:20

Контроверзна (лапсус типкус из горњег коментара)

milashin18.01.12. @ 15:36

Мени је најбопље ово за НВО сектор

.

Glamočanin Odglavedopete (fb)20.01.12. @ 16:14

Dobar Puhalo, dobar.

Najjače je ovo za Suljkanovića

milenkovisnjic26.01.12. @ 12:54

Samo za "romanija":

Orginal:

link ka sadržaju

Prevod:

link ka sadržaju

karabaja4226.01.12. @ 19:41

Oh, kako bih sretan bio kad bih mogao da se ne složim sa gospodinom Puhalom. Jer on tvrdi da kod nas (skoro)ništa ne valja. Na žalost, redovno se slažem.

I po pitanju pravopisa, ista je stvar. Za pohvalu je da jedan psiholog ispravno piše riječ kod koje griješe čak i profesionalna piskarala.

Dakle: ISPRAVNO JE KONKTROVERZAN A NE KONTRAVERZAN. Nije Puhalo tu nikakvu grešku napravio. Naprotiv!

S poštovanjem, Zoran Janković, novinar

Штампа

1 коментари::

Анониман је рекао...

Zoran Jelisijević - Užičanin

To da pišem to grešiš, ali ovako bar mogu da se pohvalim da mee neko
pohvalio pa mi laska. Šalim se ali me živo zanima jedna stvar, a to je
što se ti nebi angašovao politički kad onako kvalitetno citiraš tvoj
omiljeni kanal RT i kritikuješ one glavonje što bi sve prodale za lulu
duvana. A i oni vidim koji sa tobom četuju (četnikuju) neki stidni
ljudi čim prikrivaju prava imena. Stdni ili se boje za svje mesto pod
nebom. Kad organizuješ CKKP RS eto mene da se učlanim jer je samo ona
još ostala neukaljana a mi je oterasmo ko tuđu kučku sa kućnoga praga!
Proleteri svih zemalja ujedinite se! SFSN
Drug

Постави коментар