петак, 24. фебруар 2012.

Рат у Ирану би значило Трећи светски рат

Превео: Миленко Вишњић
                                                                                                             
Овај рат је већ почео. Ту су дрон напади, постоје посебне [америчке] снаге у Ирану 
Војно нагомилавање и економске санкције против Ирана замишљене су да покрену глобални рат од Медитерана до Кине са непредвидивим посљедицама, упозорава Michel Chossudovsky, директор Центра за истраживање глобализације. Тензије између Ирана и Запада су близу нива кризе. Са огромном помоћи западних медија, Иран је постао чврсто дефинисан као корен свих зла у главама многих западњака. 



Аутор књиге "Ка Трећем светском рату сценарија, опасности од нуклеарног рата" (Towards a World War Three Scenario, The Dangers of Nuclear War.”), рекао је RT да је "питање Иранског нуклеарног оружја је црвена харинга, али ова црвена харинга може да нас доведе до сценарија трећеg светскоg рата." Он је подсjетио на све постојеће америчке војне базе са нуклеарним оружјем близу иранске границе.

Chossudovsky је подсетио да је прије неколико недеља, амерички секретар за одбрану Leon Panetta прилично категорички изјавио CBS - да Иран, нити посједује, нити развија нуклеарно оружје. Panetta није одбацио да још увек постоје дипломатска средства  да се пресјече ирански гордијев чвор. Али имајући у виду америчке војне припреме око Ирана, ова изјава прилично личи на обмањујући маневар. 

Прошле недјеље, земаље ЕУ усвојили су, без преседана, пакет санкција против Исламске Републике. Ово укључује, тоталан ембарго на увоз нафте из Ирана, а очекује се да ступи на снагу у јулу. "Оно што смо овде сведоци је гомилање за војну конфронтацију. Ове санкције представљају ново војно предстројавање "подсјећа Chossudovsky. "Заузврат, имамо масовно размјештање америчке војне опреме, снаге које ће у Израел, биће стациониране у Израелу, више војника иде у Кувајт, [Америчке] поморске снаге улазе у Персијски заљев."

Chossudovsky вјерује да "оно што Сједињене Државе желе сада, укључујући и њене савезнике, је нека врста зеленог светла који ће рату дати људско лице."
У понедељак, УН нуклеарни инспектори почели су тродневну мисију да испитају Иранске атомске активности. 

Техеран тврди да, разговори са Међународним агенцијом за атомску енергију, први у више од три године, ће се показати да је њихов нуклеарни програм искључиво мирољубив. 

Са посетом ИАЕА инспектора, Иран игра на дипломатску карту, верује Chossudovsky . ИАЕА није политички контролисан, тако да кад се једном потврди да ирански нуклеарни програм има мирољубиве сврхе, то би требало да угрози агресивне намере Запада. 

САД треба супротно саопштењу ИАЕА да користите овај за прелазак на ново-војну фазу у Иранској драми. 

"Овај рат је већ почео. Ту су дрон напади, постоје посебне [америчке] снаге у Ирану, а постоји и финансијски рат ", сматра Мицхел Цхоссудовски.

Планови да се нападне Иран, појавили су се одмах након инвазије на Ирак, Chossudovsky информише, уз војне припреме које су почеле око 2005, тако да би сада све требало да буде спремно и на свом мјесту за потпун војни сукоб.

"Трећи свјетски рат сценарио је незамислив. Овај рат би досегао од Медитерана до кинеске границе. То би вероватно могло да укључи Русију и Кину ", закључио је Chossudovsky. "Могли бисмо да се нађемо на врло критичној раскрсници." 

Извор: RT (Russia Today)

Штампа

0 коментари::

Постави коментар