уторак, 28. фебруар 2012.

Већ смо у Леденом Добу (I)

MIV

novo ledeno doba - medo Наше садашње познавање дугорочних климатских циклуса показује да је за протеклих 800.000 година, период трајања од око 100.000 година, под називом Ледено доба, било периода прекида од око 10.000 година, познатих као Интерглациијали (Ми смо сада око 10.500 година у садашњем интерглацијалу).

Шта проузрокије Ледено Доба

Била је то ударна вест да се најбоље мерени глечер у Северној Америци, Nisqually на планини Rainier, повећавао још од 1931. Последње Мало Ледено доба је наставило од око 1400 до 1850. Њега је пратио период благог загревања. Постоји све већи број сигнала који би могли да нам укажу да идемо у друго Мало Леденог доба.

У то су укључена три основна орбитална односа, од којих сваки доприноси количини сунчеве светлости примљене у високим географским ширинама на северној хемисфери. Када се ови циклуси комбинују, да би се смањила долазна соларна радијација (инсолација) током летњих месеци, током низа година, ледене плоче, које трајно покривају Гренланд, делови северне Аљаске, Канаде, Скандинавије, као и другде,  почињу да напредују.

У датом моменту, процес раста постаје самохранећи, делимично због високе рефлексије од снега и леда, смањујући локалну температуру, делимично због разлога који нису у потпуности схваћени. Глечери повећавају дебљину и проширују се, док не постану континентална ледена плоча, један до два км дебеле, клизећи увек према југу.

Геолошки докази показују да је последње ледено доба, јужна граница континенталног леденог покривача, познат као Терминална морена, се протезао дуж центра Лонг Ајленду, преко Њујорка, преко Њу Џерзију и Пенсилваније у јужни Илиноис и Мисури, а затим до равничарских држава, кроз Монтану и државу Вашингтон. Све ово је било испод једног до два километара ледене плоче.

Геолози и климатолози поручују, ми смо у очекивању другог Леденог Доба, због оваквог глацијалног напредовања. То не може да се деси у нашим животима, али радикалне промене у клими северним регионима се могу догодити изненада, и у неким местима се можда већ дешавају.

Већ смо у Леденом Добу (II)

Штампа

0 коментари::

Постави коментар