уторак, 7. фебруар 2012.

Путин напао политику одбране САД

Путин је оштро критикује политику противракетне одбране САД

Миленко Вишњић 

У документарцу емитованом 2. фебруара на руској државној телевизији, руски премијер Владимир Путин је поновио оптужбу да је амерички антиракетни одбрамбени систем намењен Русији, а не неком другом. "Данас, ни Иран ни Северна Кореја не представљају претњу .... 

Данас, противракетна одбрана САД, свакако има за циљ да неутралише руске нуклеарне ракетне потенцијале", рекао је Путин, у документарном филму емитованом у четвртак увече, мање него дан пред отварање 48. "Вехркунде" Минхенске безбедносне конференције у Минхену, у Немачкој, пише РИА Новости. Он је рекао да би радари противракетне одбране НАТО, инсталирани у близини руске границе, покривали целу територију Европске Русије, али амерички званичници одбијају да дају било какве гаранције да њихови ракетни планови нису усмерени на Русију. Вашингтон одбија да пружи било какве писане гаранције Москви, напомињу РИА Новости, тврдећи да њихови планови, у противракетној одбрани, имају за циљ само Иран и Северну Кореју.

Путин је такође истакао да су САД једина земља која је икада користила нуклеарно оружје током рата. Не можемо то заборавити, и увек ћемо реаговати на претње које би се појавиле у близини наших граница, рекао је Путин.

Осим тога, Путин је критиковао тенденцију појединих чланова Савета безбедности УН да се иде на војну интервенцију и промену режима у појединим земљама. "Чини ми се да су наши партнери у потрази за вазалима, а не савезницима. Они желе да владају. Али, Русија не може да се прилагоди томе", рекао је Путин.

Штампа

0 коментари::

Постави коментар