петак, 3. фебруар 2012.

Русија снажно стоји против британске ратне хајке на Сирију

Превод: Миленко Вишњић

Руски званичници су недвосмислено изјавили, и више пута у протекла два дана, да Русија не прихвата, и неће прихватити Британија - Обама доктрину да је империјални, "промена режима", заменио принцип националног суверенитета у међународним односима. Русија неће капитулирати у послу против рата на Сирију, a и добила је у томе пуну подршку Кине и Индије, између осталих. Из тог разлога не видим шансу да тај нацрт може бити усвојен. "

"Москва нема намеру да прави било какве уступке у Савету безбедности УН, због нацрта резолуције о Сирији", руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин је јуче рекао медијима, као одговор на сугестије да је Русија била спремна да преговара о овим принципијелним питања. "Савет не може диктирати параметре за унутрашње политичкко решење; она нема овлашћење за то", изјавио је Чуркин. "Међународна заједница не треба да се меша у економске санкције или кроз употребу војне силе. Ми нећемо стати иза санкција у било којој резолуцији или користећи кутију за алат Савета да подстакнемо нове сукобе и војну интервенцију у будућности."

"Ако ће текст бити неприхватљив за нас, ми ћемо гласати против њега, наравно ако је текст који ми сматрамо погрешним, и који ће довести до погоршања кризе, Нећемо дозволити да она буде донета. То је недвосмислено".

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров исказао је руско одбацивање "промена режима" доктрине дан раније. Он је рекао Аустралијској телевизији АБЦ: "Не мислим да se у руској политици ради о тражењu од људи да поднoсе оставкe. Промена режима није наша професија ... То је до Сирије да сама одлучи како да управља својом земљом, како да спроведе реформе, какве реформе, без спољног мешања.".

Што се тиче продаје руског оружја Сирији, министар иностраних послова изјавио да је Русија потписала неке уговоре и уговори морају бити спроведени. "Ми наоружавамо уставну власт: Ми не одобравамо оно што се чини, употребом силе против демонстраната, али ми не бранимо страну, ми примењујемо наше комерцијалне уговорне обавезе". Русија "није пријатељ, нисмо савезник председника Асада. Ми никада нисмо рекли да председник Асад остане на власти и да је то решење за кризу", али оружје које Русија продаје Сирији се не користи против демонстраната него да се обезбеди сиријска одбрана.


Руски званичници су одбацили Транс-атлантске медијске извештаје да, јуче после преговора, Савет безбедности би гласао о резолуцији у четвртак или петак. Заменик министра иностраних послова Генадиј Гатилов јуче потврдио да предложени нацрт резолуције Запада остаје неприхватљив за Русију, јер задржава одредбе о наметању санкција Сирији, и одредбе којима би тумачиле да се допушта употребу силе.

Као амбасадор Русије у Европској унији Владимир Чижов најавио је: нацрту недостаје најважнија ствар: јасна клаузула искључује могућност да резолуција може да се користи да би се оправдала војна интервенција у сиријском пословима из вана. Из тог разлога не видм никакву шансу да би овај нацрт могао бити усвојен. "


Извор: LaRouche



Штампа

0 коментари::

Постави коментар