среда, 28. септембар 2016.

Референдум – Нестанак Српске, или распад БиХ?

На свим језицима, написано је хиљаде чланака о референдуму у Српској. Формално, референдум у Српској се односио на Дан државности. Међутим, то је само оно што је на површини догађаја. Стварни разлози су резултат деценијске тираније од Запада.

Наиме, ради се о много озбиљнијим, значајнијим и дубоко спорним питањима будућег статуса Републике Српске и евентуално, отрежњењу србијанске политичке класе. Суштински, Референдум је тест за „останак у БиХ - или излазак из ње“.

Пре свега, Референдум је прст у око империјалном, окупаторском Западу - САД и ЕУ. Први српски плебисцит после 1992. године је ништа друго, него солидарисање Срба са Русијом и отворено сврставање на братску страну. 

Пркос, или је само одбрана српског националног бића?

Пркос Уставном суду у Сарајеву, који је право Срба на слободно изјашњавање, прогласио неуставним и налеганим, само је повод одржавања референдума у Републици Српској. Стварни разлози су много озбиљнији и испод су површине збивања.

Ради се о пркосу и тесту одлучности неоколонијалне, марионетске, исламистичке владе у Сарајеву и њеним спонзорима. Високи представник, Валентин Инцко, такође је осудио Референдум као нелегитиман. 

То је исти онај Инцко, који је претио да ће позвати НАТО снаге против муслиманских демонстраната током Босанског пролећа 2014. године, које је Запад замислио као модел за укидање Српске.

Референдум је и отпор империјалној политици Запада, исламистима у Сарајеву, и неоколонијалној администрацији ОХР-а, која нема намеру да оде док не направи унитарну БиХ и демонтира Републику Српску. Такође, Референдум је отпор пљачкашком односу Запада, који је наметнутим законима о приватизацији потпуно уништио ионако ратом уништену привреду. 

Отпор окупатору и домаћим издајницима

"БиХ није створила Републику Српску, већ је Српска заједно са другим ентитетом ушла у дејтонску БиХ. И зато, уколико Српска напусти заједницу са наметнутом БиХ, чије стварање се десило само да би се зауставио грађански рат, Босна и Херцеговина ће престати да постоји у садашњем облику", пише један угледни портал.

Референдум је и отпор прикључењу целокпног српства НАТО-у (Атлантисти у Београду ће то схватити, пре или касније). Српски референдум је јасан знак опредјељења Срба преко Дрине, према мајци Русији; да воде братску, а не непријатељску политику према Москви, за шта им је Путин дао подршку, обећавши и евентуалну заштиту.

Велике силе се од доласка Путина на чело Русије боре за утицај на Балкану, а Референдум је недвосмислено опредјељење Срба за Русију. То је, можда, и главни разлог интернационализације права Срба на референдум, са свим могућим опасним импликацијама. 

Референдум је и тест одлучности Запада да казни Србе, кад су непослушни, па и кад имају подршку Русије. Можда је ово тест и за неки будући референдум који би третирао могућност евентуалног отцепљења Српске и уједињење са неком другачијом Србијом? 

Зашто су босански Хрвати индиферентни према питању српског референдума? Јавно су чак показали и симпатије? Зато, што би такав референдум, сам по себи, повећао изгледе за формирање, отцепљење и прикључење хрватског ентитета матици Хрватској. 

Остављајући саме Бошњаке у крњој државици, Запад би ризиковао да добије оно што је успио у другим деловима исламског света. Наравно, оваквом исходу се жестоко противи Запад, не желећи да омогући стварање Исламске Босне, што би, наводно, такође одговарало Русији. 

Русија би, опет наводно, и на тај начин имала легитимни циљ на Балкану, а то је „борба против тероризма“. Како год, Русија преко српског референдума улази у нову фазу повратка на Балкан. 

Као резултат свега реченог, Запад је учинио све што је могао да примора Српску, да одустане од референдума; истом оном силином којом је и Српска жељела да га одржи. За сада, Запад није успео, по први пут за протеклих тридесет година, да наметне своју вољу Србима. 

За сада, Русија је први пут, после рушења Берлинског зида, успела да однесе политичку победу на Балкану. Да ли је ово почетак обнављања границе цивилизација на Уни, Сави и Дунаву, где би муслиманско становништво остало у словенско-православном делу?

И поред невиђених претњи Запада, уз јако обезбеђење и први пут од окупације, српски референдум се одржао. Претње, на које су се Срби већ навикли, нису успеле да одгоде враћање годинама губљених права. 

Референдумска победа, у којој је „За“ гласало 99,81% грађана, подигла је неочекиване тензије на Балкану, Европи па и свету. Оваква фрка око Срба, деценијама није виђена.

Штампа

0 коментари::

Постави коментар