недеља, 17. фебруар 2013.

Српска: Додик смјењује Владу

Слободан Васковић

Vlada RS - Cvijanovicka Наредних десет дана биће кључни за даљи развој политичких односа у Републици Српској: Милорад Додик осмислио је детаљан план за који сматра да ће зауставити даљи пад његовог, као и рејтинга Савеза независних социјалдемократа. План, између осталог, предвиђа промјену Владе РС, прекомпоновање скупштинске већине, раскид односа са СДС-ом на нивоу БиХ, те бројна и веома крупна кадровска помјерања, боље речено чистку.

Додиков спасоносни план: смјенити Владу, раскинути са СДС-ом и похапсити социјалисте

Милорад Додик већ је најужем страначком врху саопштио да ће смијенити Владу РС. О томе су, осим функционера из врха странке, обавијештени и кључни људи из посланичког клуба СНСД-а, како у Народној скупштини РС, тако и у парламенту БиХ.

Дио сценарија за смјену Владе РС је и најављено обраћање Милорада Додика Народној скупштини РС. Писмени Додиков захтјев за обраћање посланицима већ је примио Игор Радојичић, предсједник Скупштине.

Он би при обраћању Народној скупштини могао затражити да се посланици изјасне о повјерењу Влади РС, и да се на тај начин сруши цијела Влада РС изгласавањем неповјерења Џомбићевом кабинету. Посланицима СНСД-а било би готово немогуће да се пред најширим аудиторијем супротставе захтјеву лидера.

Ова опција је у игри, ако Џомбић одбије дати сам оставку, када то од њега Додик затражи. То је сасвим реално, јер Џомбић нема намјеру да одступи, упркос бројним јавним атацима Додика на његов интегритет (рјешавање дугова пољопривредника, проблема чистачица у КБЦ, штрајка у правосуђу...)

Додик на располагању има могућност и да 20 посланика СНСД-а покрене иницијативу за смјену, након чега може тражити Џомбићеву оставку, а уколико то премијер одбије, може га, у складу са Уставом и законом, разријешити. Додик ову опцију темељно припрема са навјернијим посланицима странке и сасвим је могуће да је комбинује са својим обраћањем парламенту.

Комуникација између Додика и Џомбића протеклих годину дана је на минимуму, а у последње вријеме нема је уопште.

Смјени Владе РС успротивили су се Небојша Радмановић, Игор Радојичић и Жељко Мирјанић, сматрајући (правилно) да промјена не доноси ништа, јер извршна власт, ма ко је водио, мало шта може учинити у амбијенту тешке економске кризе.

Њихову аргументацију Додик је врло брутално одбио ријечима: „Нисам дошао да чујем ваше мишљење, већ да вам кажем шта ћу урадити“.

Кадровска крижаљка је, мање више, већ попуњена: Александра Џомбића требала би замијенити Жељка Цвијановић, најпослушнија и најоданија Додикова сарадница, омражена код свих других у СНСД-у.

Умјесто Ранка Шкрбића на мјесто министра здравства долази Др. Славко Манојловић, хирург-ортопед у клиници Зотовић у Трапистима.

Зорана Тегелтију на позицији министра финансија требало би да замијени Далибор Томаш, брат близанац недавно именованог директора Фонда здравства Дарка Томаша.

Умјесто Станислава Чађе на мјесто министра унутрашњих послова засјео би Зоран Мандић, начелник криминалистичке управе у МУП-у РС.

Владу РС би напустио и министар просвјете Антон Касиповић, а на његово мјесто дошао би Еди Ханеш, директор Пољопривредне школе у Бањалуци, познат по криминалним уговорима о замјени земљишта ове школе у граду Бањалуци за сеоско у Иванској, Бакинцима и другим селима код Бањалуке и Лакташа.

Додик намјерава да из Владе РС потпуно избаци кадрове Социјалистичке партије Петра Ђокића и Горану Златковић, тако да би нову скупштинску већину чинили само кадрови СНСД-а, ДНС-а и странака са централом у Сарајеву.

Након тога социјалисти би се нашли на удару институција и „борбе против криминала и корупције“.

Дио великих промјена, за које вјерује да ће зауставити његов пад, не би завршио на промјени Владе РС, већ би Додик „почистио“ и Драгана Давидовића са мјеста директора РТРС-а, а на његово мјесто довео Драшка Милиновића, шефа кабинета Предсједника РС.

Штампа

1 коментари::

Joca је рекао...

Bilo je i vrijeme.

Постави коментар