четвртак, 6. децембар 2012.

Колико посета Дмитрија Рогозина значи за Србију?

Слободан Јовановић

Dmitrij Rogozin Како је министар одбране Александар Вучић раније најавио, 28. новембра у посету Србији долази Дмитриј Рогозин, први потпредседник Владе Руске Федерације задужен за одбрамбену индустрију. Рогозин је и први човек руског војно-индустријског комплекса, тако да можемо бити сигурни шта ће бити главна тема састанка представника Владе Србије са шефом војног концерна Руске Федерације бившег изасланика Русије у НАТО пакту, који је остао познат по својим оштрим критикама на рачун НАТО када је у питању било војно ангажовање дела чланица овог савеза у Либији.

Осим тога, Рогозин је и неколико пута критиковао НАТО због милитаризације земаља које се граниче са Руском Федерацијом, а остао је и оштар противник тзв. антиракетног штита који САД планирају да поставе у Европи.

Посета овако високог званичника руске дипломатије и, што је још важније, главног човека задуженог за војно-индустријски комплекс Русије представља веома важан стратешки вид сарадње оружаних снага Србије и Русије. Нема сумње да ће Рогозин своју посету искористити за конкретну реализацију договора које је постигао са министром одбране Александром Вучићем приликом његове посете Москви.

Александар Вучић је, не прецизирајући детаље, говорио о томе да је у начелу склопљен договор да се у Србији производе и ремонтују оклопна борбена возила и највероватније модернизују тенкови који би били понуђени и трећој страни, тј. свим оним земљама које су заинтересоване за куповину усавршених оклопних возила пешадије и борбених возила.

Наравно, у јавности није било речи о томе која ће се конкретно средства производити и модернизовати у Србији, али можемо да закључимо да ће овај техничко-индустријски ниво сарадње у значајној мери подићи борбену готовост Војске Србије и много значити за посрнулу индустрију Србије. Овим пројектима, који ће се реализовати у једној фабрици у централној Шумадији, по свим наговештајима реч је о „Гоши“ из Смедеревске Паланке која своје фабричке хале поседује и у Великој Плани, значајно ће се подићи привреда и индустрија централних делова Србије, што ће допринети равномернијем развитку привреде и индустрије читаве Србије.

Могућност отварања нових радних места свакако представља један од најважнијих чинилаца ове војно-индустријске сарадње која ће српску индустријску производњу подићи на ноге, нарочито уколико трећа страна буде заинтересована за куповину већег броја возила.

Овим уговорима Војска Србије ће такође просперирати и то на најбољи могући начин, наиме у нашој земљи ће се производити најсавременија руска оклопна борбена возила. ВС ће сасвим сигурно наручити и одређени број возила и тенкова за сопствене потребе, што ће умногоме допринети њеној модернизацији и њеном усавршавању.

Али сарадња се ту не зауставља. Неће само копнена војска Србије имати користи од војне сарадње са Руском Федерацијом, већ ће велику корист имати и ваздухопловство и противваздушна одбрана. Министар одбране је у начелу, о чему су медији већ спекулисали, постигао договор о модернизацији нашег ратног ваздухопловства, с обзиром на то да је већ расписан тендер за набавку новог вишенаменског борбеног авиона. Русија има највише шанси да победи на том тендеру са типом авиона Миг-29 М2.

С друге стране, политички гледано ова тесна војна сарадња у најави умногоме ће продубити политичке и друге стратешке везе са Руском Федерацијом. Наоружање је само компонента којом се остварује чврста политичка сарадња двеју нација. Она ће имати огроман значај за развој билатералних веза између Москве и Београда.

Да закључимо, посета Дмитрија Рогозина има вишеструк значај за развој руско-српских односа и то не само у војној сфери. Она ће довести и до тешње геостратешке и политичке сарадње чије ћемо резултате врло брзо моћи да уочимо. Нашој земљи су како у војном, тако и у политичком смислу и те како потребни савезници попут Руске Федерације. Чвршће везе са Москвом могу само у позитивном смислу користити Београду јер ће ојачати међународни положај Србије у савременом свету, а то нам је свакако потребно. 

Штампа

0 коментари::

Постави коментар