уторак, 18. децембар 2012.

Сирија: НАТО и Русија, на ивици сукоба

Миленко Вишњић

Ukrajinska novinarka u Siriji Свет је од Другог светског рата до данас, на нajопаснијој прекретници: док су амерички пројектили, типа Патриот, инсталирани и још се инсталирају у Турској, руски системи, типа Искандер, су већ распоређени у Сирији. Претњама о смакнућу руских држављана, не потичу од "опозиционих" побуњеничких снага, него директно од Вашингтона. Није ли већ планирано да Трећи светски рат почне на тлу Сирије!?

У последњем развоју догађаја, осиљена и охрабрена од НАТО, Слободна Сиријска армија (ФСА) прети да ће убити заточену украјинску новинарку, а такође је најавила да ће убити и све руске и украјинске држављане, који се нађу у Сирији. Вашингтон и његови западни савезници упорно и доследно подржавају различите терористичке групе, који су део опозиционих побуњеничких снага. Француске, енглеске и турске специјалне снаге су укључене у регрутовање и обуку ФСА побуњеника; побуњеника, који су у великој мери обични плаћеници, убице или робијаши - заточени у западним затворима.

Циљ ФСА су сада руски грађани у Сирији, а све то по налогу Вашингтона, што је довело до потенцијалног краха у односима Запада и Русије, а и у целој међународној дипломатији. Претње НАТО, да ће убијати руске и украјинске држављане, намерно представљају чин провокације против Москве, која отворено пружа војну подршку Сирији. Побуњеничке снаге, у консултацији са НАТО, овим понашањем отворено прете Русији, која је савезник званичне Сирије. Да ли је претња усмерена против руских држављана у Сирији увод у нешта што можемо назвати шири процес сукоба између НАТО и Русије? Москва, све ове претње, сматра процесом "веома сличном објави рата”.

И руски председник Путин се недавно огласио, у шали, али оштро и на њему својствен и озбиљан начин, говорећи “да би председник Обама требао ослободити све затворенике из Гвантанама и послати их првим летом у Турску, да се тамо придруже сиријским побуњеницима”. Путинова шала је алузија на чињеницу познату већини надлежних обавештајних агенција, да Запад и држи затворенике у том и другим затворима, само да би их, уцењујући их, могли слати на ратна жаришта и да ратују за западне интересе.

Очајан због наставка колапса његовог финансијског система, Запад покушава блефом и лажима да и овај пут издејствује од УН, још једну у дугом низу војних и само западних интервенција - НАТО интервенцију у Сирији. Такву интервенцију, више је него јасно, Русија би сматрала отвореном провокацијом и отвореним изазивањем и довођењем до Трећег светског рата. Адекватан одговор Русије, на такву провокацију, дефинитивно не би изостао, каже се у једном руском поверљивом службеном извештају.

Гомилање америчких снага и наоружања око Сирије

Дана 14. децембра, секретар за одбрану САД - Леон Панета, је потписао наредбу у Пентагону о размештању 400 америчких војника у Турској. Према Вашингтону, безбедност Турске, једне од НАТО најважнијег и најмоћнијег војног савезника - је угрожена. Америчко војно особље ће бити распоређено у Турској у наредним недељама, а намењено је за руковање двема америчким ракетним батеријама, типа Патриот.

Судећи према речима портпарола Пентагона, Џорџа Литла: "Нећу да улазим у детаље прецизирања локација, на које одлазе војници у овом тренутку, али сам хтео да вас обавестим да смо потписали тај налог и да смо спремни, у контексту НАТО-а, подржати одбрану Турске, на неодређено време. Сврха овог размештања је да се веома снажно да сигнал да ће Сједињене Државе, блиско сарађујући са нашим НАТО савезницима, подржати одбрану Турске, имајући у виду потенцијалние претње које долазе из Сирије.", НАТО стварно шаље неке сигнале Русији. Ове Литлове речи јасно говоре, који су то сигнали које Запад шаље и Русији и остатку мирољубивог света уопште.

Patriot Missile Према америчком секретару за одбрану, Леону Панети, пресретачи Патриот, земља-ваздух, су распоређени, наводно, због опасности и да би се могли носити "са претњама које долазе из Сирије". Ове претње "обухватају сиријске ударе у унутаршњост Турске, као и претње, изазване борбама између владе и побуњеника, који се протеже и у Турску". - "Ми не можемо потрошити много времена бринући о томе да ли ће се љутити валда Сирије", рекао је Панета у петак након потписивања налога за слање војника у Турску.

Поред размештања америчког ракетног система, Немачка и Холандија су већ потврдиле да ће и оне распоредити своје пројектиле Патриот у Турској, такође усмерене против Сирије. У званичном саопштењу у Пентагону, није поменуто ни то, да ово гомилање батерија патриотских ракетних система није само усмерено против Сирије, него, намери је да се супротстави руском војном присуству у Сирији, као и Руској подршци развоју система противваздушне одбране Сирије.

Специјалне, француске, енглеске, турски и катарске снаге, су део побуњеничких редова. Оне, не само да учествују у обуци побуњеничких снага, него су, такође, део и паравојне команде и координације, а све у спрези са НАТО. Резултати ангажовања западних специјалних снага су видљиви, посебно задњих неколико дана, када побуњеници успевају да заузму чак и аеродроме.

Распоређивање америчких ракета у Турској, део је регионалног процеса милитаризације, који укључује оснивање америчких командних места и стационирање америчких трупа у Јордану и Израелу. Овај регионални војни распоред, такође је прења Ирану. Поред тога, НАТО-израелске ратне припреме, који усмерене против Сирије, у сталној су координацији са онима који се односе на Иран. Командна места у Израелу, која надгледа око 1000 америчких војника, у координацији су са израелском ИДФ, а под јурисдикцијом су Европске команде САД (ЕУЦОМ).

У недавној изјави, ирански Начелник штаба је упозорио да стационирање анти-ракетних система типа Патриот, на граници Турске са Сиријом, "је припремање терена за светски рат". Вредно је напоменути да, поред пројектила Патриот у Турској, Патриот батерије усмерене ка Ирану, такође су распоређене у Кувајту, Катару, УАЕ и Бахреину.

Руски системи противваздушне одбране у Сирији

Iskander Mach 6-7 Као одговор на америчко-савезничко распоређивање ракетних система, Русија испоручује напредне пројектиле Искандер у Сирију, који су сада у потпуности оперативани, а да не помињемо земља-ваздух руске одбрамбене системе - Печора 2М. Искандер је описан као ракетни системи земља-земља и "коме не може ући у траг систем противракетне одбране или да буде уништен".

Напредни Искандер може да путује надзвучном брзином од преко 1,3 миља у секунди и има домет од преко 280 миља, са максималном могућом прецизношћу уништавања циљева са тешком бојевом главом тежине од 1.500  и ноћна је мора за било који систем ракетне одбране.

Pechora-2M Печора-2М је систем противваздушне одбране, за који амерички војни извори признају да представља највећу могућу претњу, односно препреку, у случају "зоне забрањеног лета", ако би се једнострано покушала спровести над Сиријом. Печора-2М је софистициран, више наменски систем, који може да се користи и против крстарећих ракета. Печора-2М је земља-ваздух противавионски систем кратког домета, дизајниран за уништење ваздухоплова, крстарећих ракета, јуришних хеликоптера и других ваздушних циљева на земљи и циљева на ниским и средњим висинама.

Стоји ли Русија чврсто уз Сирију

"Ми се морамо суочити са чињеницама: тенденција показује да сиријска влада постепено губи контролу над већим делом територије", рекао је заменик министра иностраних послова Русије - Михаила Бодганов. "Победа побуњеника се не може искључити", додао је Богданов. Међутим, ова изјава не мења став Русије према Сирији. У ствари, сасвим супротно таквом тумачењу, Москва је повећала своју војну сарадњу са Дамаском, а као директан одговор Западној претњи.

"Наша позиција се није променила, што се тиче односа према Сирији и то неће бити учињено ни у будућности", рекао је портпарол за спољне послове Лукашевич, на једном брифингу за новинаре у Москви.

Можда је важно додати, да је 5. децембра, заменик руског министра иностраних послова, Михаил Богданов, оптужио западне земље за кршење ембарга на увоз оружја, “преносом обимне количине оружја за сиријске побуњенике". Богданов је мислио на наоружавање такозване опозиције, која се, у великој мери, састоји од чланова Ал Каиде, умешане у побуњеничку милицију.

Какав ће бити расплет овиликог нагомилавања оружја око и на територији Сирије, зависиће од односа снага, како НАТО и Русије, тако и остатка света, који неће и не може остати по страни, ако дође до тог, у историји најкрвавијег сукоба – Трећег светског рата. Какав год буде исход овог нагомилавања, резултате ћемо имати прилике (ако буде ико у прилици)  да видимо ускоро, јер су се сукоби Запад-Исток, продубили до те мере, да никоме не може више под кожу – мора негде експодирати.

Штампа

2 коментари::

ДобронамјерниВјерниРођак је рекао...

Рођо, па је ли могуће да је оволика људска сујета у питању: гледам и читам колико је објава и читања - истог овог твог чланка о Сирији, САД и Русима - на другим порталима: Васељенској, Борба за Веру, Србин, Вести, Фронтал и други; а овдје, код тебе на твом блогу, само три "лајка"? Ниси ваљда тако лош човјек или имаш такве лоше пријатеље и родбину? Па, докле ће нас одвести људска сујета и завист - људи драги? За нас је спас, не само 3 свјетски рат, него и стварни смак свијета - да завист и злоба умру. Бриши она говна са фејсбука. Поздрав од "Твог писменог рође", јавићу ти који сам.

http://www.vaseljenska.com/svet/sirija-nato-i-rusija-na-ivici-sukoba/
http://borbazaveru.info/content/view/5330/1/
http://pravoslavnirevnitelj.blogspot.com/2012/12/blog-post_19.html
http://srbin.info/2012/12/sirija-nato-i-rusija-na-ivici-sukoba/

Hrvatska је рекао...

Ako se komentar odnosi na odnose među Srbima (sluteći po ćirilici), onda je komentator definitivno u zabludi, jer takav je cio ljudski rod - ostaci životinjskog instikta, tjeraju čovjeka da gleda samo sebe i grabi samo sebi, što je polazna osnova za sklonost prema krađi. Dakle, zavist je samo blaga forma otimanja od frugih, prisvajanja svega i svačega samo sebi. Jad smo mi svi na ovom svijetu i samo nas grob spasi od grajnjeg grijeha.

Постави коментар