понедељак, 10. децембар 2012.

КРАЈ СВЕТА: Шта кажу Мајe

Миленко Вишњић

MajaKalendar Свет је захватила општа паника и узнемиреност. Много се писало и пише о 21.12.2012. години - могућем смаку света. Помиње се Зимски солстициј, Кали Југа–Златно доба, о Планети X или Нибиру, Соларном максимуму, Галактичком поравнању, Нострадамусовом предвиђању, географским променама у Земљиној кори и атмосфери, промени положаја полова… И део овога је довољан да улије страх у кости, изазивајући несаницу и депресију.

Многи људи говоре о Маја календару, који се завршава на тај судбоносни дан – 21.12.2012. Међутим, мало ко од њих зна шта данашњи Маја свештеници заиста мисле о 2012. – Судњем дану. У стварности, Маја старешици кажу да је у питању нешто сасвим другачије од онога што смо можда чули и читали.

Уочи долазећег 21. децембра, којим се обележава крај 5.125 година “Дугог Бројања” Мајанског календара, панична куповина свећа и неопходних мамирница је пријављена и у Кини и Русији, заједно са експлозијом у продаји склоништа за преживљавање у Америци. У Француској, верници су се припремали да беже на планине, где верују да ће их спасити ванземаљци.

Руски грађани купују конзервирану робу и шибице пред надолазећу апокалипсу – 21.12.2012. Руси су накуповали залихе потребштина: пециво, конзерве меса и кутије шибица - очекујући апокалипсу. У Барнаулелу, у близини Алтаиа планине, мештани у Омутнинску, у региону Киров, похрлили су да купују керозин и друге потрепштине. Сва фрка је настала након чланка који је недавно написао тибетански монах, чије се предвиђање појавило у локалним новинама; чланку, који потврђује 21. децембарску неизбежну катастрофу.

Док образоване одрасле особе очигледно или највероватније не верују у пророчанство 2012., многи мање образовани одрасли људи, млади и деца су престрављени и од саме помисли на тај ужасни дан. НАСА извештаји говоре о томе да многи од тих необразованих људи размишљају и о самоубиству, а неки су га већ и починили, немајући знања и духовне снаге да превазиђу стални страх.

Дан Чувара Маја календара, а 13. генерација Куиче Маја, Духовни вођа - каже да се крај Маја календара не може доводити у везу с том катаклизмом и да нема никакве везе са Судњим даном. Он, такође објашњава, да 21. децембар 2012., није могао ни бити крај овог циклуса у календару: “Супротно популарном уверењу, садашње старешине Маја се не слажу да је 21. децембар 2012., крај њиховог календара.

Ново "Сунце" представља почетак новог циклуса “Дугог Бројања” у календарском систему, приближно око 5.200 година, а за које старешине тврде да се не може десити за много, много година!?”

Свештеник Карлос Бариос - који је интензивно проучавао Маја календаре, каже: "Антрополози посећују места храмова и читају натписе, правећи приче о Мајама, али они не читају знакове правилно; то је само њихова машта. Други људи пишу о пророчанству у име Маја. Сви они кажу да ће свет окончати 21.12.2012. Мајанске старешине су љуте на све ово. Свет неће бити уништен; он ће бити трансформисан. "

Чиле Пикстун, Гватемалац, каже да “све теорије страшног суда потичу од западних, а не Маја извора и идеја”. - Ако не верујете шта садашњи Мајански лидери кажу, погледајте чињеницу и имајте на уму да су археолози недавно пронашли ковчег древних Маја календара, који обухватају хиљаде година, много даље од 2012. Мајанске старешине праве пророчанска упозорења, али то нема никакве везе са 2012. Конкретно, они упозоравају да треба да се обуздају ратови или заустави стварање стаклене баште, иначе ћемо сами себе уништити.”, каже Гватемалац.

Леонзо Баррено – такође пореклом Гватемалац, којег су обучавали мајанске старешине, о томе како да чита древне календаре - каже да је концепт АПОКАЛИПСЕ лажна интерпретација календара “Дугог Бројања” и да су га Маја старешине научиле да 21.12,2012. само обележава почетак Новог Маја календара.

- Постоје две стране приче, - рекао је он ЦБЦ - она за коју знамо да је апокалиптична и има значење које је дато у “Дугом Бројању”. Друга страна приче је Маја страна, коју ћете ретко видити у медијским чланцима, јер они никада не интервјуише наше људе. За наше људе је то радостан дан и догађај, а не апокалиптичан, како га Запад представља. Оно што нас чека засигурно и ono што долази је, ништа друго, него крај Старог и почетак Новог Maja календара, завршава Леонзо Баррено.

Solsticij То је отприлике оно што ја знам да се односи на Маја календар, а шта је с осталим проценама: Зимским солстицијем, Кали Југа–Златно доба, Планети X, Соларном максимуму, Галактичком поравнању, Нострадамусовом предвиђању, географским променама у Земљиној кори и атмосфери, промени положаја полова…? Ништа, остаје нам да чекамо још који дан - 21.12.2012. и уверимо се у њихову тачност - подразумевајући, да ћемо имати прилике и времена да то и закључимо?

Штампа

0 коментари::

Постави коментар