недеља, 2. децембар 2012.

Бања Лука: протести против империје

Миленко Вишњић

Случај "Медицинска електроника" може послужити као доказ да власт неприкосновено контролише правосуђе Републике Српске. Из овог 'случаја' се види колика је само увезаност самог врха и локалних власти, као и корупција у правосуђу.

Портал "Žurnal" је, у оквиру досијеа "ИМПЕРИЈА ДОДИК" објављеног у неколико наставака, објавио и текст са копијом документације о томе како је фирма "ГРАНД ТРАДЕ" добила земљиште у центру Бања Луке.

Таква одлука власти и почетак радова на том земљишту су били узрок и повод покретања протеста пред Градском скупштином у Бања Луци.

За многе, који добро познају политичке прилике у том граду, је изненађење да се неко уопште усуђује да протестује на тај начин и то баш у срцу 'његове куће' у 'његовом' граду, близу његовог родног места. Јерес, па то вам је тако кад људи немају мере, па још и да протестују. Ко ће сад бити 'они бренташи' из источног дела (мале пилане по Романији, које је Додик, док их није 'освојио', означавао као главни узрок свих проблема РС)?

"Империја Додик је пословна биографија господара Републике Српске, поткријепљена документима, факсимилима уговора, фотографијама. У Imperija Dodik фељтону чији ће се наставци објављивати од 15. августа између осталог можете читати: Ратни послови с цигаретама, алкохолом, нафтом, Пословне везе са Фикретом Абдићем. Како су се гомилали милиони: Зекстра, Лутрија РС, Фармланд, Медицинска електроника, Нова банка, Сарадња с Русима, Административни центар, аутопут, зграда РТРС-а, Везе са Станковићем, Давидовићем, Чичићем, Све куће, виле, имања, воћњаци...", пише, између осталог "Žurnal".

Ова компанија, која је Министарству поднела захтев за одобрење за грађење стамбено-пословног комплекса на неизграђеном градском грађевинском земљишту, испунила је све услове Закона о уређењу простора и грађењу. Ми бисмо учинили повреду Закона о управном поступку да није издато такво решење, рекла је Голићева новинарима у Бањалуци.

Случај "Медицинска електроника"

Случај "Медицинска електроника" може послужити као доказ да власт неприкосновено контролише правосуђе Републике Српске. Из овог 'случаја' се види колика је само увезаност самог врха и локалних власти, као и корупција у правосуђу. - Битно је нагласити да у свим пословима који су вођени и још се воде за "ГРАН ТРАДЕ", Додик лично стоји иза тога - пише у Журналу. Доказе за такву тврдњу, Журнал види у неколико чињеница.

Специјално тужилаштво је прво подигло оптужницу за 'организовани криминал', што је потврдио и један од оптужених, Никица Бајић, који је прихватио нагодбу са тужилаштвом и признао "злочиначко удруживање". Наиме, 2010. године, главнооптужени је направио тешку злоупотребу са акцијама "Медицинске електронике". Судија Окружног суда, Весна Станковић Ћосовић, месецима је одбијала да потврди и прихвати нагодбу Бајића и Специјалног тужилаштва, након чега би, главни оптужени био осуђен на најмање пет година затвора.

Затим, из неког њима познатог разлога, Специјално тужилаштво мења оптужницу сводећи је од квалификације организованог криминала на много блажу оптужбу, као што су манипулација ценама акција, ширење лажних информација подстрекавање на извршење злоупотребе службеног положаја, што мења 'шансе' за високу казну.

Акције и грађевинско земљиште

"Радишић, Бојан Голић, бивши в.д. директор Инвестиционо развојне банке РС, Жељко Каталина, в.д. директор фирме “Медицинска електроника”, те Golic i Katalina двојица бивших радника ИРБ РС Драган Церовац и Никица Бајић, осумњичени су да су за свега 180 хиљада марака дошли у посјед државног капитала „Медицинске електронике“, која се налази у центру Бањалуке и посједује најатрактивије просторе. Они су, према истражним радњама Специјалног тужилаштва, низом незаконитих поступака снизили цијену акција “Медицинске електронике” на бањалучкој берзи, које је Радишић преузео, након што му је то својим потписом омогућио Голић. Цели овај штетни посао, урађем током 2010. године, омогућили су и наредили највиши функционери РС. Њихову кључну улогу у цијелој финансијској афери потврђују и одлуке Владе РС којима је омогућено репрограмирање буџетских обавеза «Медицинске електронике» и деблокирање рачуна ове фирме, након што је прешла у Радишићеве руке" - каже Журнал.

Радишић - жртвени јарац

Питам се само, колика је значајна могла бити улога Радишића "да би само преузео акције", за чије преузимање су други све припремили? Не, није да нема кривицу, али зар се не види да је он ту само "поштар" циркулишући од моћника до моћника? То ми звучи као оптужница против чистачице операционе сале, у случају кад пацијент умре због кривице медицинског особља које га је оперисало. Сигурно, да је и он награђен за то "преузимање" акција, али ко је узео кајмак? "...након што је прешла у Радишићеве руке.", још једна потврда тврдње да је Радишић само и користио руке у овом "незаконитом послу".

"Радишић се сумњичи и за незаконито присвајање 30 дунума градског грађевинског земљишта, које је Скупштина града Бањалука, крајем 2003-Mile Radisic е године, додијелила његовој фирми „Гранд траде“. Сувласник земљишта је Додик, а он се никада није јасно изјаснио око тих тврдњи. Битно је нагласити да ова два случаја нису одвојена, јер је «Медицинска електроника» половином 2003. године оспорила право Градској управи да поменуто земљиште додијели  'ГРАНД ТРАДЕ' фирми, али је градоначелник Драгољуб Давидовић њихове захтјеве, а потом и тужбу игнорисао, јер је, према нашим изворима, имао директну Додикову наредбу да се плац додијели „Гранд траде.", каже Журнал.

Па, људи, шта је Радишићева улога у свему овоме, сем да слуша што му кажу шефови, пошто је, вероватно дуго део те игре - перач новца? Радишић се сумњичи, а Додик сувласник? Да ли само сувласник, ваљда ће се и то сазнати једног дана? Давидовић игнорише захтев Медицинске електронике, а тужбу одбија . Шта је за то формално крив Радишић, што Давидовић одбија захтев и игнорише тужбу?

Без судске пресуде, за нас обичне смртнике, Радишић је крив што се ухватио у то коло, па не може, не сме или не зна како да изађе. У међувремену, навикла се и породица на висок стандард, па и одатле повратка нема - гурај докле стигнеш. А и он сам, вероватно, не би се могао лако навићи на живот нас обичних смртника, да се не састаје: са 'пријатељима' по елитним ресторанима, на славама од 600 званица, на свадбама од 1000 сватова... Тешко се поново на то навићи, па нека пукне куд' пукне.

Штампа

7 коментари::

Анониман је рекао...

Nije što se poznajemo iz Sarajeva, ali stvarno, tekst je predobar. Uvijek si bio dobar sa jezicima. Kratko, jasno ko je kakav u vlasti RS i kako se pljačka državna imovina. Ja isto mislim da taj Radišić nije nevin, ali je i te kako nevin u odnosu na one koji stoje iza toga i svih ostalih pljački u BiH. Ništa nije bolje ni u Sarajevu, pljačka, pljačka i samo pljačka.

Анониман је рекао...

Dok je ovakav odnos snaga u svijetu i dok Zapad postavlja svoje trabante, kao što su svi 'zvaničnici' postavljeni u državicama bivše Jugoslavije, neće biti napredka, imaćemo kriminalce na vlasti. Da li oni švercovali cigarete, da li prodavali humanitarnu pomoć ispred gladnog naroda, uvijek će ih ne pobijemo i ne zakopamo duboko u zemlju i njih i njihove okupatore. Živjela Rusija i Kina

Анониман је рекао...

A, tog Vaskovića treba protjerati iz BiH za uvijek. Đubre je pisalo za Karadžića kakao 'dobro ubijaju' muslimane u Srebrenici, a sad... Izdajnik svih u Bosni. Prvo mrzio nas Bošnjake, a sad i srbe, pa koga taj čovjek voli.

Анониман је рекао...

Mi, u BiH, dok ne prestanemo spomiwati 'kod nas, kod vas...', biće nam stalno gore i gore, jer će mafija i 'vaša i naša' sve uništiti, tako da će ma djeca biti sluge i njihovoj djeci i strancima. Samo zajedno, možemo nešta učiniti.

Анониман је рекао...

21. Avgust 2012. 14:00

Šetačice i Šetači!

Udruženju samohranih roditelja Ponos potrebni su udžbenici i školski pribor za đake od 5. do 9. razreda osnovne škole.

Oko 150 porodica iz udruženja nalazi se na samom rubu egzistencije.
Centar za socijalni rad im pruža jednokratnu pomoć u visini od 200 konvertibilnih maraka na godišnjem nivou.
Ova populacija je bez ikakve sistemske podrške društva jer Porodični zakon RS još uvijek ne poznaje kategoriju samohranih roditelja.

Odlučili smo zato da, prema svojim mogućnostima, pomognemo najmlađima.

Pozivamo vas da u petak i subotu (24. i 25. avgusta) dođete kod Starog Hrasta i ponesete polovne, dobro očuvane udžbenike.

Oni kojima to prilike dozvoljavaju mogu da kupe poneki udžbenik (u obzir dolaze svi, za školski uzrast od 5. do 9. razreda) i školski pribor (sveske, olovke, bojice, lenjire, šestare, tempere, vodene bojice, blokove za crtanje, itd.).

Svaka pomoć je dobro došla, posebno kada je pružamo onima koji su naša budućnosti: DJECI.

Vaš mali humani gest usrećiće neko dijete kojem materijalne prilike i izostanak podrške sistema uskraćuju ono najosnovnije.

Pozovimo prijatelje, komšije i sve građane da skupa pomognemo djeci!

Petak i subota, Stari Hrast, 19.00!

Park je naš!

milenkovisnjic је рекао...

Kоментар са facebooka


Зауставити Милорада






Поштовани,





Испровоциран коментарима Додикових следбеника, јуче на facebook-у, коментаришући објаву, "Милорад Додик -
пизда Тадићевог калибра", шаљем вам групу чланака који, на бази докумената,
говоре о његовом и криминалу "његових другова",. Волео бих да
изаберете неки од њих и објавите. Ако не неки од тих чланка, онда, било који
чланак, од било ког аутора, који би био доказ бриге и упозорења да се Србије
итекако тиче шта се дешава у Српској. Није то тако безазлено, као што може
изгледати на први поглед о томе шта се овамо дешава, дати део територије РС –
Брчко дистрикт, а да нико ни прстом не макне, нити у РС, нити у Србији и то све
у сени дешавања око Косова. Да будемо до краја поштени, па да не пропустимо да
кажемо, да је чак и Тадић избегао да буде потписник документа, којим добровољно
и експлицитно предаје Косово шиштарима, с једне стране, а Миле је то у РС
учинио једним потезом пера и без икакве буке, с друге стране. Иначе, мислим да
би у Србији требало посветити мало више пажње ономе шта се дешава у Српској, да
не буде поновљена грешка која је учињена
седамдесетих прошлог века или још пре, у вези Косова. Да буде иронија
већа, поклањање Брчког Сарајеву, је прва објавила Кризна група, тако да је то
прва информација, у вези Брчког, на коју сам ја наишао, али тек 06.12.2011.
Овде у Српској је готово незамисливо да тако нешта хоће и сме неко да пренесе и
објави. Овде медији и остали који се тако називају, радо прихватају, а и то
селективно, чланке о криминалу његових другова, ваљда, да би још више прикрили
његову издајничку величину и криминал - прање новца на јавним радовима. Такође,
нико не види или неће да види, подршку коју Миле добија са Запада. Например, недавно
је добио кредит од ММФ - пред саме изборе. Његови следбеници, сами криминалци
су агресивни, а то су још више постали после пораза Тадића. Зато сугеришем
следеће: да се мало више медији из Србије укључе, у ово што се дешава у
Српској, јер, бојим се, да ће бити касно када се сазна шта се све овамо десило.
Подела Републике Српске - 31.12.2011., прошла је без буке и нечујно, а такав
однос према истини је био и у матици, нажалост. Додуше, једном се БНТВ из
Бијељине, усудила да пита лично Додика о томе шта је права истина у вези
поклањања територије РС, а он је, у свом стилу и осорно одговорио да је то
прича оних који не мисле добро Српској. Наравно, лако је претпоставити да је
БНТВ, већ следећу ноћ имала посету финансијске инспекције и, после тога,
заћутала за сва времена - и задњи медијски бастион у РС је био срушен, ако је
уопште икад то и био.





С поштовањем,


Патриота

ZaoMile је рекао...

Не знам да ли жалити Радишића као будалу или као наивног, који довољно воли новац, да пристаје на сваку врсту сексуалности, па и то малтретирање - у затвор, из затвора?

Постави коментар