субота, 20. октобар 2012.

Телеком, жртва Специјалних веза

Миленко Вишњић

Telekom Srpske Одлука Телекома од 2008., да приватној фирми Гранд Траде из Бања Луке, наводно власништво Миле Радишића, поклони; прво, износ од 12 милиона на име гаранције да ће закупљивати објекат који тек треба да изгради властитим средствима; друго, износ од 254 милиона на име будућег закупа на период од 20 година - шокирала је јавност овог српског ентитета. За јавност или само за оне који су уопште  и икако схватили ову компликацију, ово је био шок и поред тога што су огуглали на ову или сличну врсту закулисаних игри.

Још већи шок за крајишку јавност, била је чињеница да се ради о замишљеној пословној згради, на спорном и замишљеном земљишту у центру Бања Луке, које протестима - већ неколико мјесеци – упорно брани покрет од неколико десетина хиљада Бањалучана, називајући себе с правом - Парк је наш. Овако понашање грађана не треба да чуди, јер то је било једино преостало зеленило у Бања Луци, остало је ваћ разграбљено у “транзицији”. Можда је и ово нека политичка намјештаљка, а можда је и поштено, ко зна!?

Наједноставнијим ријечиником речено, Одлука Управног одбора Телекома Српске, на чијем челу је био извјесни Славко Митровић, обавезала је Телеком да својим новцем финансира изградњу пословног објеката у власништву приватне фирме, а што би требало да буде предујам за закупнину у наредних двадесет година. По истеку закупнине, Телеком у цијелости оставља објекат тој приватној фирми, остајући тако кратких рукава.

Дакле, Телеком остаје и без зграде и без уложеног новца, како оног од 12 милиона поклоњеног за гаранцију, тако и оног од 254 милиона, који би Телеком уложио за изградњу самог објекта - објекта у туђем власништву. Добро је бити приватна фирма, само треба наћи доброг друга Телекома.

- Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је данас да је председник ДСС, Војислав Коштуница, доказани пријатељ РС, који је међу најзаслужнијама за то што је продаја Телекома Српске, Телекому Србија, омогућила социјалну, економску и политичку стабилизацију РС – преноси Бета, 11. април 2012., приликом посјете Коштунице Баља Луци - Телеком Србије купио је Телеком Српске почетком 2007. године за 646 милиона евра, каже се на крају извјештаја.

Тешко је не примјетити да је поменута одлука Телекома, донијета непосредно послије оваког доброг пазара. Можда се и чекало на тако добру прилику – прилика да однекле кану паре!?

Не треба бити превише бистар, па с лакоћом закључити, повезујући ове двије приче – ону на почетку и ову задњу - с изливом љубави, кога је новац, од 646 милиона, највише могао стабилизовати. Ако назив РС, персонализује власт, онда је успјех потпун, а ако представља народ, онда је очит и прави промашај. Изгледа да љубав није одољела тесту времена?

Коментаришући то што Додик, пред саме изборе у Србији, подржава лидера ДС-а Бориса Тадића, Коштуница, који је такође био кандидат за председника Србије, је рекао да постоје различити облици сарадње. Настављајући у гандијевском маниру, Коштуница се и даље вадио: "ДСС је увек интерес државе и народа стављала изнад страначких интереса", нагласио је лидер ДСС-а. Шта да се ради, скупи су и билборди, ваља их лијепити по “свукуда”, а с друге стране, сваке двије године су неки избори или, тачније, сваке године, ако се комбинују они у Србији и они у Српској. Све то неко мора платити, а и да нешта остане у џепу.

Враћајући се на почетак чланка, изгледа да се не може избјећи објашњење за “…замишљеном земљишту…, замишљеној пословној згради…”. Не ризикујући да читаоцу дојади дуга прича, па само кликне даље, покушаћу укратко описати ту заврзламу.

Спорно земљиште

Предметно земљиште, на којем је већ почео ископ темеља - уз сагласност ресорног министарства - предмет је спора на суду по више основа. И овог момента, кад ово пишемо, још се води судски поступак за утврђивање ништавности купопродајног уговора, који је покренуо Град Бања Лука, покрећући и поступак утврђивања губитка права коришћења земљишта ради грађења. Тешко је схватити било које, па и ресорно министарство, да игнорише чињеницу да је поступак на суду још у току, дајући поменутој фирми дозволу за почетак радова.

Сва ова рашомонијада почела је 12.05.2003., када је Скупштина Града Бања Лука, чији је предсједник био новоизабрани градоначелник Слободан Гаврановић, донијела рјешење о преузимању земљишта ради изградње стамбено-пословног објекта на углу ул. Вука Караџића и ул. Првог крајишког корпуса. Од тада се овај јадни комадић земљишта од 27 дулума, почиње мрцварити и гњавити; прво, земљиште је додјељено Гранд Традеу, затим поништено судском пресудом, па опет неко рјешење, па нова судска пресуда…

Предузеће Медицинска Електроника добија пресуду у своју корист, јер јој је Град ускратио право остваривања првенственог права коришћења поменутог земљишта. Град ни до данас није донио одлуку по упутама суда. Било је и других чељади, у чију корист је суд пресудио, а којима је одузето – пардон, преузето земљиште. Неки од тих, чак нису ни саслушани у поступку преузимања земљишта, па је суд донио одлуку и у њихову корист. Али, ко шиша суд и он има гријехова!

Године 2004., тачније 27.07.2004., пише писмо Градоначелник Гранд Традеу, позивајући - како неки медији пишу  - кофер фирму да да сагласност на измјену рјешења о додјели, а према упутама из пресуде. Није било ни гласа од особља те фирме, нити се ко одазивао све до 16.11.2011., када је Гранд Траде поднио нови захтјев Републичкој управи за геодетске и имовинско правне послове. Седам година потпуног затишја, али Републичка је права институција, срдиће то она.

Некако је, за седам година, Гранд Траде успио да “припреми нове податке” који би могли “проћи” код “надлежних”. Надлежни Градоначелник, са својим дописом од 12.01.2012., се саглсио са измјеном рјешења о додјели, иако је предметно земљиште на истом мјесту, тамо гдје је и било – ништа се није мијењало, сем… Како се могао “надлежни” сагласити, ако је знао и имао у виду да је, прије тога, 22.12.2011., на одржаној расправи, покренутој од стране Гранд Традеа у предмету измјене рјешења, заступник по закону Града Бања Лука, тражио да надлежни орган утврди забиљежбе спорова на З.К. улошку бр.13678 к.о. Бања Лука?

Шта се то промијенило за седам година, па су исти папири и иста грађевинска парцела постали “подобни” за измјену рјешења о додјели? Вјештачећи у ванпарничном предмету одређивања накнаде ранијем власнику, Фехими Трепић, вјештак Зоран Гаврић је отприлике изјавио да “постоје два земљишно-књижна улошка, за исте парцеле… неке парцеле су брисане… неки улшци су нестали…”, што упућује на закључак да су предметни З.К. улошци фалсификовани.

Конкретно, ради се о З.К. улошку бр.13678 к.о. Бања Лука, који је кроз седам тешких година, постао “подобан” и који представља основ за измјену рјешења о додјели. Шта је и колико је труда уложила Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове и грунтовница - која то све финализује - да би старо-ново земљиште учинила “подобним” и добрим основом да, чак, заинтересује и Телеком Српске за паметно улагање - инвесторање, остаје да се сазна једног дана. Истанчан осјећај за бизнис је моћ! Можда, ми неки, понешта и знамо, али не смијемо да знамо – јаки су к’о мора, а нема нас још ко бранити.

Штампа

2 коментари::

Dane је рекао...

Ово је само дио криминалних активности актуелне власти и она је директно умијешана у све ово. И у Телеком, који је преплаћен за 200 милиона и отимање градског грађевинског земљишта, које је такође отето, захваљујући криминалу у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове и грунтовници. Није ни Град невин у свему овоме, макар у дијелу, када није примјенио упуте суда да се се омогући првенственог права коришћења. Циљ је био јасан: себи додијелити парцелу, продати и добити новац од Телекома, а онда новацом Телекома, градити зграду, плус, давати Гранд Традеу, годишње 5.568.648 евра за кирије. Министарство је потврдило овај криминал, дајући, после свега, дозволу за градњу. Криминал општи.

Milos је рекао...

Интересантно је да нико није схватио до сада зашто се узајамно подржавали Додик и Тадић и зашто и коме је служила продаја Телекома Српске. Све је то учињено да би се прале паре преко њега, како за предизборне кампање и једног и другог, тако и за мало бољи џепарац.

Постави коментар