уторак, 23. мај 2017.

Никола Кобац: Нећу да ћутим ни Београду ни Загребу!


За разлику од снисходљиве Србије, Хрватска је држава, она зна шта чини и како чини. Свако оптуживање Хрватске је антипродуктивно, смјешно и вама Србима у Хрватској "љута трава на отворену рану."

Локални избори су завршени.Нисам дио "емисара из Србије," нисам плаћен да за било кога навијам, да држим предавања, да анализирам резултате остварених резултата "побједника" и "побјеђених"... но савјест ми не дозвољава да ћутим, односно присиљава ме да свједочим писајући.

С ове стране Уне избори у Хрватској, посебно локални нису за већину грађана БиХ, односно Српске инересантни. Разумљиво. Чак мислим да пролазе незапажено. Када би могао пребољети Завичај, навићи се да ми је до краја живота једини пут, вјечни пут - пут ИЗГБЈЕГЛИЦЕ ћутао би.

Али?

У Цетинграду (Карловачка жупанија) са оствареном побједом од 100 % за Замјеника карловачког жупана побјеђује Мирко Мартиновић.
Честитам!

Куку мене!

Бриљанта побједа за статистичаре. На изборе је изашао један, од укупно 124 човјека (уписана бирача) из реда Српске националне "мањине" и гласао за Мирка.
Идемо даље:

У Војнићу који је до 1995. године био опћински центар са највећим процентом Срба У Хрватској побједила је ХДЗ, Хрватска демократска заједница. Странка М. Пуповца је на трећем мјесту и за њу је гласало од уписаних 3847 бирача свих 289. Из реда српских гласача, од укупно уписаних 1947 за поменутог Мирка гласало је 408. Излазност на изборе била је релативно задовољавајућа: 52,29% док за "српку листу" ова излазност износи 40,08%.

Нови Начелник опћине Војнић је Небојша Андрић, наравно из ХДЗ.

Опћина Вргинмост: Укупан број гласача: 2.943 пунољетна, умна грађана. Од тога у бирачки списак уписано 2.063 лица српске националност.
Гласало је, замислите њих 454 или 22.01 %. Од тих 454 за Бору Ркмана опредјелило се 356 гласача.

Гдје је Боро изгубио изборе? У Вргинмосту или Загребу? Или можда у Београду?
Опћинско вијеће ће бити састављено из чланова СДСС који су надмашили све конкуренте и са укупно освојених 519 гласова и остварили фантастичан резултат.
Милан Врга је нови градоначелник пораженог народа.

У мојем, да у мојем Топуском у коме је некада живјела већина српског народа има Срба, Богу хвала. У бирачком списку их је 1.018; док на овој опћини грађана са правом гласа има 2.781; ХДЗ је остварио надмоћну побједу са освојених 587 гласова, а колација СДП и СДСС са својих заслужених 136 гласова заузима високо 4 мјесто.

И овдје су Срби масовно изашли на избоире. Одзив је био 29,57 % и за Бору је гласало 194 Србина. Ивица Кузмић је нови начелник опћине Топуско и богами, за њега се је опредјелило 698 гласача из реда грађана, док је мој Мужа Владо заостао за више од 300 гласова.

И шта сада?

Аутобуси из Београда су стали, нема емисара... има још понека глупа изјава и још глупље саопштење, инструкције Србима у Хрватској. Док су аутобуси "превозили" боравишта број Срба је како тако на нешто личио. Како Хрватска одузе онима које није нашла на пријављеној адреси аутобуси стадоше, а особне исказнице одлепршаше.
Кажу 67.000 Срба је избрисано из бирачког списка.

Шта сад?

Ново саоштење србијанске странке "Регионални Срби"?

Па шта су избрисани радили ако у Хрватској нису по Хрватском закону боравили онолико времена колико је Хрватска прописала.

Сада су на реду "стамбено збринути." Очекујем да ускоро "збринути" који не живе на "збињеном мјесту" добију рачун за изградњу нужног смјештаја.
Е, онда је на реду слиједеће: обрачун уклањања рушевина које је произвела Хрватска војска и мржња и Српска политика и "промућурност."

Срби, спремите шајтоге!

Претпостављам да ће након још четири до шест изборних циклуса у Хрватској на ред доћи "рачуница" за гробља. 
Да не нагађам, нисам Ванда, овог тренутка видим сиву будућност за сународнике. Не због Хрвата него због нас. 
О кавом развоју, инвестицијама, опоравку или било чему причати када су Срби у Хрватској билошки мртав народ.

На овим Изборима смрт их је зетекла у гласачким кутијама!
Зашто излазност није већа?

Колико има покретних Срба, оних који се могу довући до гласачког мјеста?
И на крају: Хрватска је држава, она зна шта чини и како чини. Свако оптуживање Хрватске је антипродуктивно, смјешно и вама Србима у Хрватској "љута трава на отворену рану."
Локални избори су завршени.

Још чујем из локала пјесму "Још Хрватска ни пропала..."

Штампа

0 коментари::

Постави коментар