петак, 12. април 2013.

Путин: Јединствена историја и један језик

ИЗВОР: Факти

RUSIJAТреба нам јединствена историја нашег народног уједињења да би људи – независно од религијске и етничке припадности – себе доживљавали грађанима РФ – нагласио је Владимир Путин. „Фундамент јединства целе земље безусловно је руски језик. Управо он ствара заједнички грађански, културни и образовни простор. А њега траба да познаје, и то на високом нивоу, сваки грађанин Русије“ – рекао је председник Путин

• Шеф руске државе објавио да ће чувена „библиотека Шнејерсона“ на коју су бацили око САД и тамошњи Јевреји-хасиди – бити предата Јеврејском музеју у Москви

• Директор Института руске историје РАН Јуриј Петров, цитирајући одломке из средњошколских радова са пријемног испита из историје, навео да већина ученика сматра да је Степан Разин предводио медијски бунт (а не сељачки устанак), да је Лава Троцког убио ледоломац, а да је Борис Јељцин променио устав земље само зато да би забранио да се на једном приватном плацу формира више од једне партије

ШЕФ руске државе Владимир Путин иступио је на седници државног Савета за међунационалне односе.

Савет је заседао у Јеврејском музеју, а била је то прилика да представници различитих националности и конфесија РФ оцене како се развија мир у вишенационалној Русији.

Председник Русије је искористио прилику да члановима Савета предложи да се направи јединствени уџбеник историје за целу земљу. Такође: да се утврди календар важних датума за целу земљу и да се подстиче развој националних врста спортова.

„Наш основни задатак је јачање хармоније и сагласја у вишенационалном руском друштву“ – рекао је Путин већ на отварању заседања.

Потом се заложио да у писању уџбеника историје учествују не само стручњаци из Министарства образовања, већ и Академија наука као и две најстарије руске организације – Историјско и Војно-историјско друштво.

Да су добри уџбеници из историје потребни потврдили су и други чланови савета. Директор Института руске историје РАН Јуриј Петров цитирао је одломке из средњошколских радова са пријемног испита из историје. Навео је да већина ученика сматра да је Степан Разин предводио медијски бунт (а не сељачки устанак), да је Лава Троцког убио ледоломац, а да је Борис Јељцин променио устав земље само зато да ди забранио да се на једном приватном плацу формира више од једне пратије.

„Грађани треба да знају јединствену историју нашег народног уједињења, а не различите ангажоване теорије“ – закључио је Путин.

„То је потребно због тога да би људи – независно од религијске и етничке припадности – себе доживљавали грађанима наше земље. Управо је овакав приступ уграђен у концепцију националне стратегије Русије“ – нагласио је Путин.

Руски лидер је истовремено указао да је руски језик основа јединства земље.

„Фундамент јединства целе земље безусловно је руски језик. Управо он ствара заједнички грађански, културни и образовни простор. А њега траба да познаје, и то на високом нивоу, сваки грађанин Русије“ – рекао је председник Путин.

„Брига о руском језику чини се да је природна ствар. Међутим, стиче се утисак да потцењујемо његов значај за земљу и државу. Сматра се да је језик нешто дато као ваздух и да ће се сам по себи развијати. Међутим, ако се осврнемо на нека насеља у рубним деловима РФ, нисам сигуран да ћемо тамо затећи неко завидно знање руског језика, што је случај и у неким вишемилионским градовима. Такво стање ствари руши земљу“ – рекао је Путин.

Москва је за реализацију Федералнпг програма за изучавање руског језика до 2015. године издвојила 2,5 милијарди рубаља. Путин је указао да сви грађани Русије не знају да је Пушкинов рођендан уствари Дан руског језика.

Путин је на заседању Савета иницирао и да се библиотека Шнејерсона трајно смести у Јеврејски музеј у Москви.

Библиотека Шнејерсона, чувеног хасидског рабина, предмет је спора између САД и Русије. Наиме, амерички Јевреји, уз подршку Вашингтона, траже да се целокупна библиотека преда Америци.

Суд округа Колумбија 16. јануара ове године обавезао је владу РФ да плаћа свакога дана глобу у износу од 50 хиљада долара америчким хасидима – све до повратка књига и докумената хасидског рабина Јосеха Ицака Шнејерсона који тренутно припадају библиотечном фонду РФ и познати су као „библиотека Шнејерсона“.

Штампа

1 коментари::

ЕвроАзијска Заједница је рекао...

Свака Путину част, враћа достојанство руском човеку!

Постави коментар