понедељак, 23. јул 2012.

КАНАДА: Губљење задњих атрибута суверенитета

Колико је Канада суверена и које делове преосталог суверенитета губи разним уговорима са САД-а, може се видети из стубаца разних медија који излазе на тим просторима. Канада припада Комонвелту, што значи да је Елизабета Друга шеф државе.

Међутим, док су неколико овлашћења суверена, већина краљевских уставних и церемонијалних дужности у Канади обавља представник краљице, као што је главни гувернер. Главни гувернер (Високи представник) се понекад назива де факто шеф државе.

Кратка историја

Посматрано етимолошки, назив Канада потиче од речи "каната", што значи "село" или "насеље". Земљиште на којем је сада Канада, било је насељено хиљадама година разним локалним народима - абориџинима. Почев од краја 15. века, британске и француске колонијалне експедиције су истражиле, а касније и населиле обалу Атлантика.

У 17. и почетком 18. века, на Канаду се гледало као на део Нове Француске, који се протезао дуж реке Сент Лоренс и северних обала Великих језера. Област је касније подељена на две британске колоније, Горња Канада и Доња Канади. Ове две су уједињене у једну провинцију - у Канаду 1841. Британија је и даље задржала контролу над спољним пословима канадске Конфедерације.

Суверенитет Канаде

Суверенитет Канаде је увек велика културна прича у Канади. Шта је то што не чини Канаду или Великом Британијом или САД-ма? Тренутно, неколико питања дефинишу канадски суверенитет: канадска монархија, телекомуникације, аутономне провинције и канадска арктичка граница. Канада припада Комонвелту, што значи да је Елизабета Друга шеф државе. Међутим, ипак поред неколико овлашћења која су суверена, већина краљевских уставних и церемонијалних дужности у Канади обавља заступник краљице, као што је главни гувернер, Главни гувернер се понекад назива де факто шеф државе. Елизабета Друга, краљица Канаде је суверен и шеф државе Канаде и препушта јој ризницу извршне, судске и законодавне власти, као што је написано у Уставу. Међутим суверенитет у Канади никада није почивао само на монарху, због енглеског закона о правима из 1689., којег је касније наследила Канада, која је утврдила принципе парламентарног суверенитета у Уједињеном Краљевству. Ипак монарх је још увек суверен Канаде.

Односи САД-а и Канаде

Односи САД и Канадe, иако генерално добри, временом су прошли кроз разне промене протекле три деценије. Током 1980-их, две земље су уживале у  релативно добрим односима. Раних 1990-их доласком нове владе у Отави и Вашингтону, и, иако је Либерална партија Канаде нагласила своју одлучност да делује независно од САД-а, када је потребно, односи су и даље бити срдачни. Почетком 2006., мањинска конзервативна Влада је преузела власт у Отави. Сматрала се као да више филозофски и више у ускладу са политиком Бушове администрације, него што су били либерали. Многи посматрачи верују да је ова компатибилност помогла доброј билатералној сарадњи. Ова сарадња је настављена избором председника Обаме, у новембру 2008., упркос разликама у филозофији ова да лидера, каже се на почетку књиге "Односи Канаде и САД-е (Canada-U.S. Relations)".

Смањење суверенитета

  • Полицијска овлашћења и за америчке полиције у Канади
Неки аналитичари тврде да Интегрисани закон о прекограничним полицијским операцијама,  прети Канади да изгуби и оно мало суверенитета што јој је остало, дајући америчким полицијским снагама иста полицијска овлашћења, која имају и канадске колеге северно од Канадско-Америчке границе. 

Андре Геролиматос, стручњак за међународну сигурност на универзитету - СФУ у Ванкуверу каже: "Закон  је неопходан због борбе против криминала. То је висока цена коју треба платити, јер, у извесној мери, нађен је компромис да до неког степена дајемо део суверенитета.". У фебруару 2006., након што долази до изборне победе, Конзервативна партија је преузела власт као мањинска влада, а Стивен Харпер је постао 22 канадски премијер. Конзервативци ће водити земљу 12 година. Посматрачи верују да је Харперова влада нешто више политички компатибилана са Бушовом администрацијом у многим областима. 


Међутим, иако је можда политика конзервативаца Харпера опредељена  да буде слична оној републиканаца у Вашингтону, и даље су остале разлике које се укрштају о одређеним питањима, посебно оне које дотичу питања доживљавања губитка суверенитета. Говорећи у Канадском парламенту, Харпер је устврдио да "његова влада ће такође наставити да афирмише свој суверенитет на Арктику". Шта је остало од тих речи - мало. - Харпер је издаo Канаду и активно покушава да ограничи Канадски суверенитет над њеним сопственим добрима и економијом. Харпера не интересује ни Канада ни демократија. Канада, по Харперу и остатаку овог глобалног банкарског картела, је тржиште, а не земља. - каже се у Canadian Trends од 19.07.2012.

Канадско удружење за грађанске слободе, је такође изразило  забринутост због заштите приватних података. "Откако је овај план -  Акциони план, први пут откривен у новембру 2011., Било је страховања у вези личних података, који се прикупљају и размењују на граници. Ова најновија најава је учинила мало да ублажи ове бриге у погледу права на приватност и грађанске слободе -  рекло је то удружење, на крају обраћања.

  • Демократија на амерички начин - Казне за интернет кориснике
Коалиција, која укључује  OpenMedia из Ванкувера је позивала канадску владу да подигне вео тајности са преговора и споразума око Транс-Пацифичког партнерства (ТЕ) и да брани суверенитет Канаде преко закона о интернету.

- Могли би завршити добијањем казне, само кликом на погрешан линк, ваш приступ интернету може бити пркинут; сопствени садржај могао би бити уклоњен са интернета и не можете имати приступ онлајн материјалу који сада имате -  каже оснивач OpenMedia, Стеве Андерсон, којем се придружио и Electronic Frontier Foundation и други.


Шта ће остати од канадског суверенитета у блиској будућности, није тешко претпоставити. Да ли је други "Велики брат", ипак одлучио да је најсигурније обезбедити енергенте код непосредног суседа или је то брига и страх од руског утицаја у Арктику и Леденом мору, остаје да се види?

Штампа

1 коментари::

Анониман је рекао...

That's perfect. I did not know that Canada at all has sovereignty

Постави коментар