недеља, 10. новембар 2013.

ДОДИК: Ја, некад и сад

Миленко Вишњић

Додик-тужан Боље бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији. Ове су биле речи, које је Додик изговарао и које су и на папиру и на други начин забележене 1997. године. Слушајући га данас, изгледа да је Додик и заборавио да је, додворасвајући се такозваној међународној заједници, изговорао: Република Српска није држава, Боље је бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији, Кривци за дешавања у БиХ су националистичке странке, Дејтонска БиХ је наш пут, Караџић мора одговарати за своје злочине...

Нису ово актуелни медијски наступи неког заборављеног демократе из Лакташа, који би, због оваквих ставова, данас морао страховати за будућност своје породице и нимало скромне каријере и стеченог богатства.

Све су ово, веровали или не, изјаве актуелног председника СНСД-а и актуелног председника РС, Милорада Додика, који одавно - падајући у жестоку ватру - презире све што је у вези са БиХ, Сарајевом и Бошњацима; политичара, који је 1995. године, дошао на власт уз помоћ тенкова СФОР-а и своја два висока (преко 190 цм) посланика - укључујући себе; човека који је предао ОХР-у списак људи за острел - списак од 59 политичара Српске…

Неки су суђени, неки пресуђени, некима је забрањен рад за сва времена, а неки су чак, после дужег боравка у затвору и тражећи начин да се врате у блиставу каријеру, завршили и у Додиковом загрљају, као што је некадашњи председник РС, Шаровић. Шаровић је, на крају, добио што људи од каријере и заслужују – добио је ногу у... од Додика.

РС је Република шумска

Ове Додикове речи су забележене 1997. године, односно 1999. године, када је “демократа” Додик, ентитет - чијим одвајањем од БиХ сада учестало и са самопоуздањем прети, кад се год над њим надвију тамни облаци оптужнице -  некад називао Република шумска!

Додик је тако, у интервјуу датом Сарајевском Дневном авазу 20. јануара 1997. године, истакао да му се чини да је економска ситуација у РС далеко тежа од оне у Федерацији БиХ.

- Што говоре и све анализе које се раде на плану успоређивања. Економски живот у РС је скоро замро, велики је број људи који су у стању социјалне потребе, а чуо сам да на простору Федерације нема више колективних смештаја док их је у РС на десетине. Ситуација у РС ће доласком пролећа бити још тежа ако не и катастрофална. Сматрам да је то, на неки начин, реалан притисак на власти РС да уђу у процес изградње заједничких институција и провођења Дејтонског споразума у целини – рекао је Додик.

Затим, лидер РС је навео да је, што се тиче Радована Караџића и свих који су оптужени “то је ствар која је за нас већ завршена и која само треба да се спроведе”.

- Свако, ко је учествовао у овдашњим дешавањима мора бити подвргнут одређеној процедури преиспитивања властите улоге. Десило се огромно страдање и оно захтева тако нешта – истакао је тада Додик.

У БиХ, РС има свој потпунији развој

У интервјуу сарајевском Авазу, дајући га 16. новембра 1999. године у Дејтону, али овај пут као предсједник Владе РС, Додик је констатовао да је РС у потпуности отргнута од Милошевићевог режима и да у њој све више превладава свијест да је боље бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији.

- То је моје дубоко мишљење које, верујем, дели велики број грађана РС. Српски народ, у дејтонски конструисаној БиХ, има више шансе за свој потпунији развој него ако би био део Србије, што желе неки националисти – сматрао је тада Додик.

Суочен с чињеницом да је његов тадашњи коалициони партнер из Коалиције Слога - Живко Радишић, посетио Милошевића, од ког се РС наводно дистанцирала, Додик је тврдио да он не може утицати на то ко ће с ким седети и разговарати, а поготову - политичари.

- Али, знам да су резултати тог разговора такви да Милошевићева позиција у РС није ојачана, већ смо успели да још једном дефинитивно кажемо да желимо да радимо на дејтонској БиХ и да је то наш пут – констатовао је Додик, напомињући да СДС има проблема са радикалима којих се мора решити.

Карла дел Понте, у својој књизи Госпођа Тужитељица каже: С неверицом сам слушала Додика који је предвиђао да ће Слободан Милошевић пасти следеће године. Рекао је да ће Милошевићева опозиција у Србији окренути незадовољство против њега, те да ће она (опозиција) из тога извући политичку корист; изразио је и незадовољство и разочарење због тога што суд већ није подигао оптужницу против вође СРС, Војислава Шешеља.”

Околности мењају политику

Тако је некад говорио Додик, а која му је политика и реторика у последњим годинама његовог политиковања, најбоље говори очајно економско, криминално и свако друго стање у РС – стање створено моделом, на којем би му завидела и сама покојна Коза Ностра…

Изгледа да Додик, нити жели бити део БиХ, нити провинција у Србији, јер би му и једно и друго везало руке у његовим, не баш увек најчистијим пословима; стално се правдајући моделом америчког либерализма – узми злата колико ти драго, а поштујући и библијска начела - ни ближње своје никад не заборави!? Разум изнад свега, а овако је и једноставније; нема ауторитета да му соли памет, а још мање да контролише његове и његових другова “легалне” послове.

Штампа

4 коментари::

Анониман је рекао...

Svaka cast!

milica је рекао...

svaka cast na tekstu!

Dogma је рекао...

Е, Вишњићу, свака ти част, јеси криминалца напрашио. Ипак, проблем остаје, а то су гласови буџетске класе, коју Додик готиви и чува за изборе; плаћа бирократе, макар се РС задужила још 5 милијарди, њему је важно очувати гласове привилегованих породица.

Vazda је рекао...

Na Frontalu je prije objavljeno

http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=5&idnovost=38622

Постави коментар